Népszerű a gyógypedagógia

Július 23-án, csütörtökön kerültek kihirdetésre a felsőoktatási ponthatárok, melyek meghatározták, a diákok mely intézményben folytathatják tanulmányaikat szeptembertől. Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus meghirdetett képzéseire idén több mint ötszázan jelentkeztek.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint országosan – a 91 460 jelentkező közül – 68 112-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat a 2020/2021-es tanévben, mely szám több mint tízezerrel kevesebb a tavalyi adatokhoz képest. A statisztikák szerint 2001 óta nem voltak olyan kevesen a felvételizők, mint 2020-ban, mely visszaesés feltételezhetően az emelt szintű érettségi követelményre, illetve a pandémia miatt elmaradt szóbeli vizsgákra – melyek általában javítanak az írásbelik eredményén – vezethető vissza.

Idén állami ösztöndíjasként 55 521-en, önköltséges képzésen 12 591 hallgató folytathat felsőfokú tanulmányokat, alapképzésre több mint 42 ezer hallgató, osztatlan képzésre több mint 7400, mesterképzésre több mint 12 300, felsőfokú szakképzésre pedig több mint 6100-an nyertek felvételt. Képzési területek szerint első helyen a gazdaságtudományok állnak, majd az informatika és a bölcsészettudományok, a negyedik legnépszerűbb a műszaki terület.

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusra 562 fő adta le a felvételi kérelmét, ebből első helyen 178-an jelölték meg az intézményt, közülük 105-en már biztosan készülhetnek a szeptemberi beiratkozásra. A legtöbben a levelező képzés keretében végezhető gyógypedagógia szakon kívánnak új ismereteket szerezni.

Dr. Varró Bernadett főigazgató asszony lapunknak elmondta, a pótfelvételi keretében államilag finanszírozott képzési formában nappali és levelező tagozaton az óvodapedagógus, a tanító, a gyógypedagógia alapképzésre, a programtervező informatikus felsőoktatási szakképzésre, a szociálpedagógia mesterképzésen levelező tagozaton önköltséges formában lehet beadni a jelentkezéseket. Kiemelte, hogy a gyógypedagógia nappali képzési formában a pótfelvételi keretében lesz először meghirdetve, amelyre várják a jelentkezőket.

A pótfelvételi eljárással adódik egy újabb lehetőség a vágyott képesítés megszerzésére a www.felvi.hu E-felvételi menüpontjában, ahová a hamarosan kiírásra kerülő határidőig kell feltölteni a szükséges dokumentumokat. A felvételt nem nyert hallgatók mellett azok is beadhatják pótfelvételi kérelmüket – egyetlen helyre –, akik tavasszal egyáltalán nem jelentkeztek a felsőoktatásba. Bővebb információkról az egyetem hivatalos oldalán tájékozódhatnak: https://jaszbereny.uni-eszterhazy.hu.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?