Valami vége, valamik átfedése

A koronavírus-korlátozásokon túli időszak első képzőművészeti kiállításának megnyitása történt meg július 13-án hétfő délután, a már számtalan tárlatnak helyet adó Lehel Film-Színház emeleti galériáján. Az Over címmel látható festménybemutatón Koncz Gábor, jászberényi születésű fiatal festőművész alkotómunkájának egy darabját láttatja a közönséggel.

A szokottnál jóval többen gyűltek össze a kiállításmegnyitó meghirdetett idejére. Ez nem volt véletlen, hiszen a múlt héten indult jászfényszarui művésztelep nyári alkotótáborában tevékenykedő művészek valamennyien ellátogattak az eseményre. Tették ezt mindazért is, mert a kiállító festőművész Koncz Gábor és a tárlatot megnyitó Szilágyi Rudolf képzőművész szintén a tábor lakói.

Az eseményt rendező Jászkerület nevében Góg Zoltán művelődésszervező köszöntötte az egybegyűlteket. Néhány szóban bemutatta a kiállító alkotót, aki számos művészeti projekt tevékeny részese volt az elmúlt évtizedben. Tagja a Jövőkép Alkotók egyesületének és egyik szervezője néhány esztendeje az Art Camp művészeti szimpóziumoknak is.

A mindezek után szót kapott Szilágyi Rudolf, aki rövid, színes, sokat mondó monológgal nyitotta meg a kiállítást és végezetül némi útravaló üzenettel is ellátta alkotó barátját.  A kísérletezés is megemlítésre került, ami Koncz Gábornál, amióta csinálja a dolgait, jelen van és nagyon fontos dolog. Éppen ezért a festett képekhez illő, hangokkal való zenei kísérletezéssel, egy hangkollázzsal tisztelte meg Szilágyi Rudi kiállító művésztársát és a jelen lévő művészetpártolókat.

A kiállítás címéről fogalmazott meg gondolatokat Koncz Gábor, maga az alkotó. Over, jelenti valami végét. A képek nagy hányada a Képzőművészeti Egyetem festő szakán töltött utolsó két esztendőben készült, ezt szerette volna bemutatni és ezzel egy korszaknak is a végét. Az Overt értelmezhetjük úgy is, mint átfedések. A festőművészt érdeklik a rétegek, a falakon látható organikus absztrakt képeken bizonyos formák fedik, vagy éppen kioltják egymást, valamit látunk és valamit nem, mert átfedi a másikat.

Ha minderről többet akar érzékelni, nézze meg a kiállított képeket, hétfő kivételével naponta 15-től 22 óráig. Amennyiben magát az alkotót is meghallgatná műveiről, az Art Camp művészeti szimpózium keretében rendezett egyedi utolsó tárlatvezetés alkalmával megteheti augusztus 25-én.

Ne hagyja ki!

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?