Minősített pályamű

Katona Katalin jászberényi helytörténeti kutató Templomkert – Betlehemes a jászberényi tanyák népe című pályaműve jó minősítést kapott a VIII. Tradíció Pályázat szakmai zsűrijének értékelésén.

A betlehemezés máig az egyik legnépszerűbb karácsonyi dramatikus népszokásunk, amely napjainkban is elevenen él számos településen. „A betlehemes játékok iránti tudományos érdeklődés alábbhagyott az elmúlt időkben. Emiatt a Magyar Néprajzi Társaság színeiben szervező Néprajzi Gyűjtő Szakosztály elnöksége nagy lehetőséget látott a Betlehemes játékok kutatásának témájában.

A neves folkloristákból, etnográfusokból és néprajzi muzeológusokból álló bírálóbizottság 2020-ban beérkezett nyolc dolgozatról összességében elmondja, hogy azok jól mutatják, milyen sokféle módon élt és él tovább a szokás, és hogy a betlehemezés felelevenítésében milyen fontos szerepet játszottak és játszanak a helyi tanítók, művelődési szakemberek, akik sokszor vállalták magukra a betlehemezés gyűjtésében és visszatanításában az irányítást és szakmai támogatást, valamint magát a gyűjtést is.

A pályázati téma kitűzése lehetőséget nyújtott, hogy új szokásleírások kerüljenek napvilágra, és ebből következően nagyobb mértékben feltárják a Kárpát-medencei betlehemezés hagyományát. A jászberényi Katona Katalin pályázónknak Misi Mária munkásságát és a szívgárdistákat bemutató Templomkert című dolgozata  érintőlegesen foglalkozik a betlehemezéssel. Elsősorban Misi Mária életének állomásait, a gyerekekkel végzett kiterjedt munkáját eleveníti fel. A pályázati munkában mellékletként tíz karácsonyi játék forgatókönyve is megtalálható.

A pályázatra beérkezett dolgozatokból egyöntetűen kiderül, mennyire fontos a hagyományos kultúra egy-egy elemének újjáélesztése, a folyamatos fenntartása éppen a közösségek helyi- és nemzeti identitásának szempontjából. A betlehemezés, amellett, hogy a magyar nyelvterület egyik nagyon jól ismert és elterjedt szokása, lokális változataiban magában hordozza az azt éltető közösségek összetartozás-tudatát – olvasható a pályaművek összefoglalójában.

A pályamű eredeti dokumentációjával és mellékletével együtt a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumát gazdagítja. A dokumentum  kutathatóvá válik a Néprajzi Múzeum könyvtárában.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?