Leheles diák végzett az élen

Végéhez ért, a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) által, még 2020 februárjában indított „Innováció a fogyasztóvédelemben – a tudatos fogyasztóvá válás útjai” című országos fogyasztóvédelmi program, melynek keretében mintegy 41 közoktatási intézmény több 3 fős csapata mérte össze tudását. A programsorozat az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága támogatásával valósult meg.  

A pályázat a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címet elnyert, vagy elnyerni szándékozó oktatási intézményeket szólította meg, melynek legfőbb célja volt, hogy a versengő diákok kreatív ötleteiket felhasználva pályamunkáikon keresztül mutassák be a jövő fogyasztóvédelmét. Robotok általi vásárlás, adathalászat, fogyasztóvédelmi applikációk, termékbe beépített chipekkel történő fogyasztói igényérvényesítés – csak néhány példa a felnövekvő generáció által elképzelt jövőbeli fogyasztóvédelemről.

A pályázóknak a verseny részeként két feladatot kellett teljesíteniük: egyrészt, 10 héten keresztül hétről hétre ki kellett tölteniük egy-egy érdekes, fogyasztóvédelmi témában összeállított feladatsort, amelyhez a FÉBÉSZ rövid háttéranyagok biztosításával nyújtott segítséget. A pályázat ezen részének célja volt, hogy bővítse a diákok fogyasztóvédelmi ismereteit és felkészítse őket a pályázat lezárásaként tartandó vetélkedőre.  Ezzel párhuzamosan zajlott a második feladat, a pályamunka kidolgozása, melyet a diákoknak úgy kellett elkészíteniük, hogy kreativitásukat használva újszerű, ötletes megoldásokat találjanak ki a fogyasztóvédelemben felmerülő jövőbeli problémákkal kapcsolatban.

A beérkezett feladatlapok és pályamunkák értékelését követően kiválasztásra került a legjobban teljesítő 16 csapat, akik előbb egy online mentorprogramban vettek részt, majd a záró vetélkedőn mérték össze tudásukat.

A Helyettes Államtitkárság értékelése alapján a Lehel Vezér Gimnázium 6. osztályos diákja, Crespo Ruben Enrique „Jótállás érvényesítése okosszemüveg segítségével” című videós pályamunkájával bizonyult a verseny leginnovatívabb fiatal fogyasztójának.

A diákok kitartásának és a csapatok közötti együttműködésnek köszönhetően rengeteg kiváló pályamunka készült, így a döntőbe jutott valamennyi csapat tagjai értékes tárgynyereménnyel és ajándékkártyával gazdagodtak.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?