Mozgalmas napok az állatkertben

A május 4-i újranyitás igen kedvező látogatottságot eredményezett a Jászberényi Állat és Növénykertben, melynek már a közönséghez szokott állatok is örültek – nem egy közülük büszkén mutatta meg újonnan érkezett csemetéjét a nagyvilágnak. A gyűjteményben történt változásokról valamint az idei, hamarosan kezdődő ZOO tábor programjáról Kovács Ágnes gyűjteményvezető-helyettes árult el részleteket lapunknak.

Kovács Ágnes elmondta, gyakorlatilag május 4-én nyithatott ki a járványveszély után az állatkert, ugyanakkor még a korábbiaktól eltérően, a látogatási feltételeket megszabó jogszabályokhoz igazodva folytatódhatott a munka. A másfél méteres védőtávolság betartása, a jegyváltás és büfélátogatás területén fennálló fokozott óvatosság, a kisméretű kifutóknál zajló látványetetések szüneteltetése, az intenzív fertőtlenítés és a zárt terek elkerítése is az említett óvintézkedések részét képezik.

A nagyragadozók (oroszlánok, hiénák, barnamedvék), japán makákók és az ormányos medvék kifutóját kényelmesen körbe lehet állni, ezért itt a hétvégi nagyobb látogatólétszám mellett is betartható a biztonsági távolság. A kispandák és a katták inkább a hétköznapon adnak helyet a látványetetéseknek. Ezen felül különös gondot fordítanak a vírusérzékeny fajok védelmére. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége folyamatosan vizsgálta az eseményeket, kiváltképp az amerikai állatkertben megfertőződött nagymacskák esete után.

Kovács Ágnes hangsúlyozta, az újranyitást követően, állatorvosaik iránymutatása alapján még biztonságosabbá tették azokat a kifutókat, ahol vírusra érzékeny állatfaj él, ennek köszönhetően nem történt atrocitás és a látogatók is megértették a kontaktus elkerülésének fontosságát.

Az elmúlt időszakban lehetőség nyílt az állatkert csinosítására és bővítésére egyaránt. Február óta készültek, hogy új otthont alakítsanak ki a tengerimalac csapatnak, ennek első lépéseként felújították az állatok faház hajlékát. Az otthonos mesebeli kuckó tárt ablakokkal várja a kíváncsi járókelőket, akik bepillantást nyerhetnek a rágcsálók mindennapjaiba.

Az állatok is kihasználták a bezártságot, számtalan aprócska jövevénnyel bővült a gyűjtemény népes állománya. A kenguruk és szurikáták után legutóbb Vanda és Gesztenye – akiket egyébként már tavaly is meglátogatott a gólya – adott életet egy helyes kis patásnak, aki az első két-három hétig tartó bujkálás óta már szenvtelenül mászkál a kifutóban. A kicsinek még nem adtak nevet, a nemes feladatot a jövőben ismét a kreatív látogatókra bízzák majd. A nemrégiben beköltöző kajmán – aki a Konrád nevet nyerte el a közönségszavazáson – a hűvös tavaszi idő okán még nem mutatkozik, ideje nagy részét az oktatóközpont hüllőmedencéjében tölti. Kovács Ágnes reményei szerint lassan kiköltözhet a kíváncsi szemek elé.

Talán az új lakók vagy a négy fal közüli kiszabadulás vágya eredményezte, de több mint 1500 látogató váltott jegyet az állatkertbe az újranyitást követő héten. A 25-i héten, beleértve a pünkösdhétfőt több mint 4500 látogató fordult meg nálunk – tudhattuk meg a gyűjteményvezető-helyettestől, aki úgy látja, bár az iskolás és óvodáscsoportok a helyzetre való tekintettel elmaradtak, a szülők, nagyszülők előszeretettel hozzák el a gyerekeket, különösen, hogy már a játszótér is üzemel.

Az enyhítéseknek köszönhetően zöld utat kaptak a napközis táborok, mely programsorozat évről-évre óriási népszerűségnek örvend a kicsik körében. A még fennálló korlátozások okán idén húsz főben maximalizálták a létszámot és kirándulós napokat sem szerveznek, helyette a szolgáltatók jönnek majd a gyerekekhez a hat hétig tartó turnusok során. A megszokott foglalkozások mellett – Dunavirág Vízibusz guruló laboratóriuma, állatgondozási ismeretek, kifutórendezés, takarmány előkészítés, macifagyi, emléktáblák festése, zoodoktor foglalkozások – különlegességekkel is készülnek a szervezők. Központba kerül a rovarok izgalmas mikrovilága, a madárlesen kifejezetten a vadonélő fajok kapnak szerepet, 3D nyomtató segítségével pedig élethű állati testrészeket vehetnek kézbe a táborozók.

„Most szépen kinyitjuk a világot a gyerekek számára.” – fogalmazott Kovács Ágnes, aki bizakodó az augusztusi állatkertek éjszakája esemény kapcsán, s reméli, hogy a korlátozások további enyhítése még kedvezőbb körülményeket teremt majd számukra egy mozgalmas állatkerti nyárhoz.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?