Megújul a Református Templom

A járvány ideje alatt sem álltak le az építkezési munkálatok, a Nagyboldogasszony Római Katolikus templom felújítása mellett tavasz óta javában zajlik a Református Egyházközség templomának külső-belső korszerűsítése. A pályázaton elnyert támogatásból folyó munkálatok részleteiről Mezőné Ildikó és Mező István lelkészek adtak tájékoztatást lapunknak.

Az impozáns műemléki épület felújítására már korábban megfogalmazódott az igény az egyházközség részéről, tekintve, hogy a húsz évvel ezelőtt felhelyezett felújított csúcsgömb, továbbá az objektum egésze jelentősen elöregedett. Emellé a szükség mellé Pócs János országgyűlési képviselő és Jászberény korábbi polgármestere, dr. Szabó Tamás is odaállt, akik a megfogalmazott kérelmet tovább terjesztették.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázaton 150 millió forint támogatást nyert el a közösség a templom átfogó felújítására.

Ez magába foglalja a torony, az óra, a nyílászárók, a tetőszerkezet, a villámvédelmi rendszer, a csatornahálózat, a padlókövezet, a padok valamint a fűtésrendszer korszerűsítését, továbbá a falak teljes szigetelését és festését. A helyreállítás természetesen a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően történik, melyet Sisa Béla szakügyintéző felügyel.

Mező István lelkipásztortól megtudhattuk, hogy a munkálatok során egy 1994-ben elhelyezett időkapszula is előkerült a templomgömbből, melyhez hasonlót a remélhetőleg ősszel befejeződő rekonstrukció után ismét elrejtenek a toronyban az egyházközség, a presbitérium tagjai illetve az adakozók nevének listájával.

Mezőné Ildikó hozzátette, a toronyra most felkerülő rézlemez-borítás földi értelemben egy örök megoldás lesz, melyet önerőből nem sikerült volna megvalósítaniuk. A belső teret áttervezve vehetik majd birtokba a hívők, a padok új konstrukcióban lesznek kihelyezve a kényelmesebb bent tartózkodás érdekében, a kisgyermekes édesanyákra gondolva pedig egy gyermekmegőrző is helyet kap.

Az idén ősszel kezdődő tanévet reményeik szerint már egy 21. század kihívásainak megfelelő, modern, ugyanakkor műemlék jellegű, klasszikus templomépületben kezdheti meg a gyülekezet, mely a veszélyhelyzettel egyidejűleg tapasztalhatta meg Isten kegyelmét és a kormányzat melléállását.

Az említett pályázati összeg, bár kimondva jelentősnek tűnik, mindössze a kellően indokolt minimumhoz elégséges, ezért a lelkészek ezúton is kérik azok segítségét, akik a templom ügyét a szívükön viselik. Támogatásukról az alábbi OTP számlaszámon tehetnek tanúbizonyságot: 11745035-20004989.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?