In memoriam dr. Boros Dezső (1944-2020)

Dr. Boros Dezső tanár úr június 9-én otthonában elhunyt.

1944-ben született Budapesten. Gyermekkorában Jászárokszálláson élt. Középiskolai tanulmányait a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban végezte, ahol 1972-től elismert matematika-fizika szakos tanárként dolgozott évtizedeken keresztül. Egyetemi éveit a Szegedi Tudományegyetemen töltötte, ahol később a tanári doktorátusát is megszerezte. Nyugdíjba vonulása előtti tíz évben a Jászberényi Főiskola Gyakorló Általános iskolájának igazgatójaként támogatta a város gyerekeinek oktatását. Szakmai munkásságát az oktatás mellett aktív tudományos tevékenység kísérte, többek között az Eötvös Loránd Tudományos Társulat alelnöke, a Kísérleti Fizikai Intézet Munkatársa és a Csodák Palotájának alapító tagjaként. Tanári munkájának mindvégig fontos része volt a tankönyvírás és a szakfelügyelet, illetve az oktatás minőségének fejlesztése. A rendszerváltást követő 8 évben alpolgármesterként járult hozzá Jászberény város politikai megújulásához. Aktív részese volt a jászberényi testvérvárosi kapcsolatok kialakításának, a város infrastruktúra fejlesztésének.

Pályafutása során rengeteg tehetséges diákot segített céljaik elérésében. Közülük sokan sikeres mérnökké, orvossá, kutatóvá és tanárrá, jó emberré váltak, és máig szeretettel emlékeznek a közös tanulással töltött évekre.

Búcsúztatója június 18-án, 13 órakor, a Szent Imre temetőben lesz. A hamvakat szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?