Így vonatozhatunk a Balatonra a járvány után

Május 30-tól már elindult a MÁV-START előszezoni menetrendje a balatoni településekre. A MÁV-START célja, hogy a balatoni utazási igényeket kielégítse, a vasutat választók számára biztonságos eljutási lehetőséget nyújtson a járvány esetleges kiújulásának figyelembe vételével.

Május 30-tól (szombattól) a nyári menetrend kezdetéig (június 19-ig) az előszezoni vonatok elindításával sűrűbb menetrendet vezetett be a MÁV-START, kiszolgálva a megnövekvő utasforgalmat. Budapest és a déli part között két óránként közlekednek gyorsvonatok, ezen felül a csúcsidőszakokban sebesvonatok is közlekednek, érintve a kisebb utasforgalmú megállóhelyeket.

Budapest és a déli part között hétköznapokon 10 pár, hétvégi napokon 14 pár közvetlen gyors- és sebesvonat közlekedik. A déli parton péntek délután, szombat délelőtt és vasárnap este egyes vonatokon légkondicionált InterCity kocsi is közlekedik, ezek a vonatok az internetes keresőben kék színnel jelölve jelennek meg.

Budapest és az északi part között naponta 3 pár gyorsvonat és 1 pár sebesvonat közlekedik. Hétvégi napokon további 2 pár gyorsvonat biztosít közvetlen kapcsolatot a Balatonhoz.

A vonatokon 50%-os értékesítési korlátot vezettek be, tehát minden második ülőhely üresen marad, ezáltal az utasok közötti 1-1,5 méteres védőtávolság biztosított. A vonatok hosszát lehetőség szerint bővítették, a hétvégi csúcsidei időszakban a gyorsvonatok 8-9 kocsis szerelvényekkel közlekednek. A kerékpáros utasok számára minden vonatban rendelkezésre áll 8 kerékpárhely, ezen felül a több vonatban is nagy kapacitású kerékpárszállító kocsi forgalomba állításával biztosítják az utazást.

Kérik az utasokat, hogy jegyüket ne közvetlenül a vonat indulása előtt váltsák meg a vonatokra, mivel az értékesítési korlát miatt a vonaton értékesített helyek a megnövekedett forgalom miatt az indulás előtti órákban már elfogyhatnak. Javasolják a MÁV applikáció, vagy az eTicket rendszer használatát, és a vonatjegyek legalább előző nap történő megvásárlását. A Balaton partja mentén utazók számára a vonatok pótjegy váltása nélkül vehetőek igénybe.

Május 30-tól új balatoni napijegyeket is bevezettek annak érdekében, hogy a part menti települések turisztikai attrakciói, szórakozóhelyei könnyen és kényelmesen elérhetőek legyenek a vasút használatával. A Balaton24 termék 24 órán át, a Balaton72 termék 72 órán át biztosít korlátlan utazási lehetőséget a balatoni állomások között, illetve a Balatonfenyvesi Kisvasúton. A Balaton24 és Balaton72 napijegyek 26 éven aluliak számára kedvezményesen vásárolható meg a hét minden napján. A MÁV applikációból történő vásárlás esetén 10 százalékos kedvezmény is jár.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?