Új kapuk a nagytemplomban

Aki mostanában szemfülesen járt-kelt a város főterén, figyelmes lehetett a Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom megújulására, nevezetesen a már elöregedett kapuk cseréjére. Az impozáns bejáratok tovább emelik a szentély fényét, ahogy a jövőbeni lehetséges korszerűsítések is, melyekről Szántó József címzetes apátplébános adott tájékoztatást lapunknak.

A műemléknek minősülő épülethez már méltatlan nyílászárók cseréjét az egyházközség régóta halogatta. Gyakorlatilag 2019 februárjában döntöttek a felújítás elindulásáról, ám az egyházközségnek nem volt erre anyagi kerete, az önkormányzat pedig az elmúlt években már biztosított támogatást az orgona felújítására, így az Egri Főegyházmegyéhez folyamodtak kérelmükkel.

A beadványt elfogadva lehetőséget kaptak a megújulásra, a vállalkozó Pócs és Társa Kft. azonban technikai okok miatt nem tudta tavaly vállalni a megbízást, ezért a tényleges megvalósítás 2020-ra tolódott, melynek gyümölcseként láthatjuk most a hat új templomajtót, pontosabban a Pünkösd ünnepére a kriptalejáró kivételével befejeződött, látványos munkálatokat.

Szántó József apátplébános hozzátette, az egyházközség működésének feltételeit mindig a hívek adományából biztosítják, esetlegesen önkormányzati támogatásból, elnyert pályázatokból, vagy amennyiben lehetőség van rá, az Egri Egyházmegye támogatásából. Ezen feltételektől függenek a jövőbeni elképzelések is, nevezetesen a templomon belüli, meglévő padlóburkolat cseréje, a külső tetőhéjazat felújítása, a főfalak vízszigetelése, a toronyláb javítása, továbbá a meglévő belső világítás, hangosítás korszerűsítése.

A plébános ezúton is kéri azok segítségét, akik a templom ügyét a szívükön viselik. Támogatásukról az alábbi alapítványi elérhetőségen tehetnek tanúbizonyságot:

Nagyboldogasszony Templomfelújítást Támogató Alapítvány:
10200586-45113211-00000000.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?