Részletes tájékoztatás a kijárási korlátozás vidéki megszűnéséről

A járványhelyzet kapcsán május 4-én hozott legfrissebb kormányrendelet értelmében a vidéki városokban megszűnik a kijárási korlátozás, azonban fontos kiemelni, hogy ez nem a vírusveszély elmúltát jelenti. Az alábbiakban részletesen tájékoztatjuk a hozott intézkedésekről az olvasókat.

ÁLTALÁNOS VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

Mindenki köteles a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

Az óvodákban, bölcsődékben kötelező ügyeletet tartani, maximum öten lehetnek egy csoportban, és kötelező biztosítani az étkezést, ha a gyermek nem fertőző beteg.

 

IDŐS HONFITÁRSAINKRA VONATKOZÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

Saját érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

Az említett üzletekben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65. életévét betöltött személy tartózkodhat.

A településen működő piac nyitva tartásának rendjéről az önkormányzat eltérően rendelkezhet, de valamikor kötelező az idősek részére biztosítani a vásárlási idősávot.

 

AZ ÜZLETEKRE, ÉTTERMEKRE, FÜRDŐKRE VONATKOZÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, ital elfogyasztása megengedett.

A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható.

A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható.

A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

 

RENDEZVÉNYEK:

Augusztus 15-éig 500 fő alatti rendezvényeket sem lehet tartani, kivéve az esküvőt és a temetést, az egyházi szertartásokat (1,5 m-es távolság tartásával), a lagzi viszont nem tartozik ide!

A strandokra sem lehet rendezvényt szervezni!

A mozik, a zárt légterű múzeumok, színházak, szórakozóhelyek továbbra sem nyithatnak ki vidéken sem!

 

A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK

A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos.

 

SPORT:

A sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható,

A sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

Szabálysértést követ el, aki a rendeletben meghatározott védelmi intézkedést megszegi. Szabálysértés esetén a pénzbírság 5.000 – 500.000 forint.

 

 

forrás: Pócs János országgyűlési képviselő

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?