Online ballagás a Liskában

A járványhelyzethez igazodva ezúttal rendhagyó módon, digitális videóbúcsúztató keretében mondhattak köszönetet a Liska József Katolikus Középiskola ballagó diákjai szüleiknek, pedagógusaiknak és nem utolsó sorban egymásnak, az együtt töltött, élményekben gazdag négy esztendőért.

Dr. Novák István főigazgató-plébános köszöntő beszédében elmondta, az elmúlt hetek eseményei során egy történelmi mérföldkőnek lehettek részesei a 2020-ban ballagók, mely történés mindannyiunk életét különleges módon befolyásolja.

„Amikor március 13-án, pénteken utoljára eljöttetek az iskolába, nem is gondoltátok, hogy ez lesz a ti életetek utolsó középiskolai napja. Meg kellett tanulnunk azt, hogy mit jelent érettnek, felnőttnek lenni, megtanultuk, hogyan kell vigyázni szeretteinkre, együtt élni a közösségben és egyedül, önmagunkkal. Talán sokszor kellett szembe nézni mindazzal is, hogy jó volt az iskola, ahol elmondták azt, mit és hogyan kell tenni, ám így az elmúlt hétben egyéni módon kellett készülni a tanév lezárására és az érettségire. Bízom benne, hogy mindenki hálás szívvel emlékszik vissza a Liska József Katolikus Középiskolában töltött időszakra. Legyen köszönet mindenkinek, akik ebben a közösségben felnőtté váltak. A szülők, nagyszülők, testvérek és rokonok, barátok által, ha ma nem is együtt közösen, de mégis lélekben egybekovácsolódva köszönjük meg a Jóistennek ezt a napot.” – zárta búcsúztatóját a főigazgató, majd a felvétel további részében az érettségiző évfolyam osztályfőnökei szóltak személyes hangvételű üzenetben diákjaikhoz.

Páll Márta, a 12/A osztályfőnöke kiemelte, évek múlva a most ballagó nemzedék gyermekei majd csodálkozva hallgatják, és talán egy kicsit hitetlenkedve is, amikor arról mesélnek majd nekik, milyen volt a történelmi, 2020-as évfolyam  tagjaként otthon megélni a középiskolai évek végét. „Vigasztalásul gondoljatok arra, hogy helyt álltatok, helyt álltunk ebben a példa nélküli helyzetben. Teljesítettétek a feladataitokat és hétfőn mindnyájan megkezdhetitek az érettségi vizsgát. Aztán amikor elvonul a fejünk felől a vírusveszély viharfelhője, találkozhatunk újra osztálytársak és tanárok, beszélgethetünk egymás szavába vágva, hangoskodva, nevetve.”

Csajbók József a 12/B osztályhoz szólt. Hangsúlyozta, szívből reméli, hogy sokakkal találkozik majd a 13. évfolyam képzésein, amikor is megünnepelhetik a négy év során szerzett felejthetetlen élményeket. Ebben a zűrzavaros időszakban sem veszítette el a hitet, bízik tanítványaiban és büszke rájuk. Végezetül a szülőknek mondott köszönetet a kitartásért, az utóbbi időben fokozottan nyújtott segítségért.

Kiss Zoltán, a 12/C osztályfőnöke a ballagási eseményhez társuló állomásokat vette sorra, így a visszatekintést, a köszönetet és az érettségi vizsgát. Kiemelte, ez az utolsó nagy megmérettetés nem ezen a másfél hónapon fog múlni.  A pedagógusok ebben a helyzetben is mindent megtettek azért, hogy a tanagyag eljusson a végzősökhöz, és megértsék azt. „Nem féltelek titeket, bízom bennetek, tudom, hogy sikeresen meg fogjátok oldani ezt a helyzetet, önállóak vagytok, bátrak, okosak, de ha kell nyugodtan és megfontoltak is tudtok lenni. Erre lesz most szükség a következő napokban is.”

A 12/D osztályfőnöke, Muhari Miklós nyomatékosította, a búcsú helyett többre érdemes, ha a jövőről beszélünk, gondolkodunk, hiszen ez a négy esztendő nagyon sok mindenre megtanított, mindezekből az elkövetkezendő élet során is kamatoztatni lehet. „Az igazi élet talán most kezdődik. A gyermekkor nagyon gyorsan elment, a felnőtt életetek még gyorsabban pereg majd, próbáljátok kiélvezni minden percét. Éljetek úgy, ahogy legjobban szeretnétek, és a környezeteteknek próbáljatok minél hasznosabban, tevékenyebben részesei lenni.”

Magyar Zsolt a 12/G osztályhoz intézte utolsó, megindító gondolatait. „Miközben egyedül vagyok a teremben, látom magam előtt a reggeli órák álmos tekinteteit, a mindennapi poénjaitokat kísérő derűs arcokat, fülemben csengnek az állandó szlogenjeitek. Ez a tanterem számomra már sosem lesz üres.” – hangsúlyozta a pedagógus, majd hozzátette, egy ünnep lényege nem a külsőségekben rejlik, így ha most mindenki befelé fordul, és felidézi magában mindazokat az emlékeket, emberi kapcsolatokat, barátságokat és szerelmeket, amiket az intézmény falai között szerzett, akkor ha csak lélekben is, de megvalósul a ballagás.

Végezetül Halász Péter igazgató osztotta meg gondolatait a virtuális hallgatósággal. Mivel az idei esztendőben nem fejeződtek be a hagyományos tanulmányi versenyek, nem hirdettek nyerteseket, az eddigi elért eredmények alapján az iskolavezetés és a Liska József Alapítvány kuratóriuma díjakban részesítette a legjobb teljesítményt elérő tanulókat, akik névsorát alább közöljük.

LISKA-DÍJ
Tanulói – Kalocsa József Nándor – 12. c
Tanári – Babucs Andorné

LISKA ALAPÍTVÁNY DÍJAZOTTJAI
Gulyás Bence – 12.b
Kovács Lili – 12.g
Törőcsik Fanni Barbara – 12.g
Lukács Levente – 5/13.a
Agócs Csaba – 2/14.c
Jancsik Dánielt – 2/14.c
Kabács Máté – 5/13.v

KOVÁCS KRISTÓF-DÍJ
Vig Nóra – 12.d
Báthori Nóra – 12.g
Sas Ditta – 12.e
Farkas Bianka – 12.e

KÁROLYI BERNÁT-DÍJ
Lipcsei Viktória – 12.e
Deák Tamás – 12.c
Szabó Péter – 12.b

ANNA-DÍJ (TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK)
Péntek Petra – 12.e
ANNA-DÍJ (IDEGEN NYELV)
Sisa Patrik – 12. b

JÓ TANULÓ – JÓ SPORTOLÓ-DÍJ
Tóth Áron – 12.g
Trájer Szabolcs – 12.g

JÓ SPORTOLÓ-DÍJ
Tóth Ivett – 12.d
Tóth Dávid – 12.a

BELÜGYI RENDÉSZETI DÍJ
Talapka Bálint László – 12.d
Mitiner Márk János – 12.d
Balázs Ágnes – 12.d
Nagy Kristóf – 12.d

 

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?