Légúti betegségek és a koronavírus

Egyre többet olvashatunk, és hallhatunk az új típusú vírusjárványról és vele párhuzamosan az évszaknak megfelelően erősödő allergiás tünetekről, így fontos lehet a két folyamat elkülönítése.

Megfázás tünetei: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, enyhe köhögés, de légszomjat nem okoz, torokfájás, rossz közérzet. Előfordulhat hőemelkedés, fáradtság, izom-izületi fájdalom. Gyógyulás: 1 hét – 10 nap.

Allergiás nátha tünetei: vizes orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orr-, torok-, szemviszketés, kaparó érzés a torokban, szemkönnyezés. Panaszkodhatnak: fáradtságra, fejfájásra, álmatlanságra, esetleg szaglászavarra, arcüreg problémára. Izom-izületi fájdalom nincs, láz nincs! Önmagában légszomjat nem okoz! Ha asztmával társul, lehet köhögés és nehézlégzés. Gyógyulás: nem múlik el 10 nap alatt, a panaszok addig tartanak, amíg az allergén növény pollenszórása fennáll. Tavasztól-őszig: a pollenek, egész évben: a poratka, penészgomba.

Asztma és COPD: A gyermekkor leggyakoribb krónikus betegsége a légutak idült gyulladása, az asztma. Felnőtteknél, főként dohányosoknál jelentkező idült szűkületes hörgőgyulladás a COPD.

Tünetek: Száraz köhögés, rohamszerű nehézlégzés, légszomj, szorító mellkasérzés-fájdalom, kilégzéskor megjelenő sípoló légzés, szuszogó légvétel. A COPD-nél főleg fizikai terhelésre és később nyugalomban is jelentkező hasonló tünetek, a gyakori köhögés főleg a reggeli órákban lép fel, előrehaladott állapotban már bő köpetürítés is van. Gyógyulás: a gyermekek asztmája jóindulatú, bő 1/3-uk meggyógyul. A felnőttek COPD-je karbantartható, de nem gyógyítható.

Koronavírus fertőzés tünetei: nem hirtelen jelentkezik, ahogy telnek a napok, úgy súlyosbodnak a fertőzés tünetei. Akár 3 hétig is eltarthat. Sok embernél tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik le. Minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb a tünetmentesség (pl.: gyerekek). Láz, száraz köhögés, hurutos köhögés, fáradékonyság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, torokfájás, fejfájás, izom-izületi fájdalom, hidegrázás, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, kötőhártyagyulladás, bőrtünet a lábujjakon.

Gyermekeknél: nem specifikusak a tünetek, hasonlóak más vírusfertőzéshez. Leggyakoribb a köhögés, gyulladt torok, láz, szapora légzés, fáradékonyság, hányás-hasmenés. Gyanú esetén teszt végzése szükséges.

Veszélyeztetett csoportok: elsősorban az idősek, a krónikus betegségben szenvedők (szív-érrendszeri betegségek). Életkortól függetlenül minden krónikus betegség fokozott kockázatot jelent (légúti betegségek, asztma, COPD, elhízás, magas vérnyomás, stb.) A krónikus betegségben szenvedő gyermekek is veszélyeztetettek. A kockázati csoport arány a 0-15 évesek között 3-10% között van. Az allergiás gyermekek nem tartoznak a fokozott kockázati csoportba.

Teendők: Mindenkor orvosával való konzultáció szükséges.

Megfázás: Tüneti kezelés. (fájdalom és gyulladáscsökkentő készítmények, torok-fertőtlenítők, pihenés, bő folyadék, orrspray-k).
Allergia: Az allergia szezon ideje alatt az allergia gyógyszerek folyamatos szedése, használata szükséges. A steroid tartalmú orrsprayk használatát beszélje meg kezelőorvosával.

Ha a náthás ill. allergiás tünetek 7-10 nap alatt sem múlnak el, érdemes gyanakodni, forduljon szakorvoshoz!

Asztma-COPD: Fontos mindenkor a gondozó orvosával való megbeszélés. Az állandó, fenntartó kezelést folytatni kell, különös tekintettel a steroid tartalmú készítmények alkalmazását beszélje meg szakorvosával.

Mindenkinek, a krónikus betegségtől függetlenül, panaszok esetén beszélnie kell háziorvosával, a gondozó ill. szakorvosával. Mindenkinek be kell tartani a szakemberek által adott utasításokat!

Maradj otthon! Vigyázz magadra és másokra!

Dr. Németh Ildikó
gyermektüdőgyógyász főorvos

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?