Fókuszban a méhtermékek

A méhek napját 1994 óta a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük hazánkban. Az alkalom célja, hogy megismertesse és megkedveltesse a leendő fogyasztókkal a nélkülözhetetlen méhészeti készítményeket, melyek közül általában a szuperélelmiszerként számon tartott mézről esik a legtöbb szó. De vajon tisztában vagyunk vele, milyen sokrétű gyógyító termékekkel látnak még el bennünket a természet szorgos katonái?

A virágport a méhek a nektár begyűjtésekor szedik és a hátsó pár lábukon található kis pollengyűjtő kosárkákban szállítják a kaptárba. A pollenszemcsék fehérjéket, aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, hormonanyagokat, zsiradékokat, illatanyagokat, valamint szőlő– és gyümölcscukrot is tartalmaznak. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott a virágpor fogyasztása, hiszen 100 gramm pollen annyi aminosavat tartalmaz, mint fél kiló marhahús, vagy hét darab tojás. A virágpor ebből kifolyólag számtalan egészségügyi problémára jelenthet megoldást, remekül pótolja a hiányzó tápanyagokat, melyek általában valamennyi betegség okozói. Növeli az oxigénmennyiséget az agyban, a sejtekben, javítja az étvágyat, elűzi az álmatlanságot, remek táplálékkiegészítő a serdülő gyermekek számára, sőt, az allergiát okozó pollenekkel szemben is ellenállóvá teszi szervezetünket. Ezen felül a virágpor javítja a bőr, a haj állapotát, támogatja a vese – máj – és epeműködést, csökkenti a koleszterin szintet, a magas vérnyomást, továbbá a hajszálerekre is jótékony hatással bír.

A propolisz, vagy közismertebb nevén méhszurok a természetben fellelhető legjobb antibiotikum. A méhek a növények rügyeinek ragadós váladékából, fiatal ágairól és leveleiből gyűjtik napos, meleg időben. A nedveket ők maguk is a kaptár fertőtlenítésére, a kórokozók elpusztítására használják. A propolisz a népi gyógyászatban már régóta egészségmegőrző, fájdalomcsillapító szérumként szerepel. Több, mint 40 féle gyógyhatással bír, például baktérium-, vírus-, gomba-, és parazitaölő, gyulladáscsökkentő, a felső légúti hurutok, gyomor és bélgyulladások, valamint a húgy- és ivarrendszeri gyulladások kezelésekor használják, de a fogíny és a száj betegségeire, az égés okozta sérülésekre, nőgyógyászati problémák megszüntetésére is ajánlják.

A méhpempő a kutatások szerint ugyancsak csodaszer, mely a méhek garatjában termelődik a virágpor emésztése közben. A méhpempő egyedülálló orvosság a természetben, ugyanis több mint 150, biológiailag aktív összetevőt: fehérjét, zsiradékot, cukrot, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos bioaktív anyagot tartalmaz. A méhek tejeként is ismert anyag a királynő legfőbb tápláléka, ezért olyan hatalmas, nem mellesleg pedig jóval tovább él, mint dolgozó társai. Ennek tudatában a hosszú élet már nem is olyan elérhetetlen a zsírokat, gyümölcs– és szőlőcukrot, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, az emberi szervezetnek nélkülözhetetlen anyagokat tartalmazó vegyülettel, mely teljességében felfrissíti a testet.

A méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, melyek hatása az idő előrehaladtával sem csökken. A méhviaszt a mindössze kéthetes munkásméhek választják ki virágporfogyasztás után viaszmirigyeiken keresztül. A jól ismert hatszögletű sejtek szintén viaszból épülnek fel, ezekbe aztán nektárt és pollent gyűjtenek, majd lefedik, hogy védjék a megromlástól. A méhviasz bőrnyugtató, baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt a természetes alapú kozmetikumok egyik legkedveltebb összetevője. Hatására a bőr megpuhul, a sejtek regenerálódnak, véd a káros UV sugárzástól és serkenti a vérkeringést. Kevésbé ismert rágóként való használata, pedig a szájüregben fellelhető sebek hamarabb gyógyulnak, mellesleg a fogszuvasodást is csökkenti. A méhviasz gyertya közkedvelt módja a felhasználásának, fénye melegebb, meggyújtás után nem csöpög és az egészségünkre, a légutakra jótékony hatású anyagok szabadulnak fel égése során.

Talán eddig nem úgy gondoltunk a méhméregre, mint valamilyen biológiai gyógyírre, pedig összetételét tekintve serkentő hatással bír a szívre, a mellékvese-kéreg mirigyeire, de a reumatikus, ízületi fájdalmak, gyulladások klasszikus ellenszereként egyaránt javallott. Hatását már az egyiptomiak is jól ismerték, azóta pedig egyéb betegségeknél, vérkeringési zavaroknál alkalmazzák. Hazánkban még nincs nagy keletje, termelése speciális szakértelmet kíván. A méh szúrását egy műanyag vagy üveglappal fogják fel, a szúrásra pedig egy gyenge áramütéssel késztetik a méheket, így nem pusztulnak el, a méreg pedig 3-6 nap alatt újratermelődik a szervezetükben.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?