Csökkent a jelentkezők száma

Az országos adatok szerint idén jelentősen csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma, mely tendencia az Eszterházy Károly Egyetemen, így a jászberényi campuson is érzékelhető.

A friss felvételi statisztikák szerint, a 2020/2021-es tanévben mintegy 1900 fővel kevesebben szeretnének felsőoktatásban tanulni, mint a korábbi esztendőben. A megközelítőleg 4600 fő összesen 8124 jelentkezést nyújtott be az Eszterházy intézmény hat karának négy képzési helyére. Az egyetemet 2455-en tették az első helyre, ők főként – több mint 90%-ban – állami ösztöndíjas képzés mellett döntöttek.

A levelező tagozatos képzésekben jelentősebb a visszaesés. A közzétett, új jogszabályban foglaltak szerint idén már minden alap- és osztatlan képzés tekintetében kötelező volt a legalább egy tárgyból tett emelt szintű érettségi, mely hozzájárulhatott a jelentkezők számának csökkenéséhez. A követelmény egyébként nem vonatkozik a művészeti jellegű képzésekre, ezen irányú szakok idén is tömegeket vonzottak.

Az intézményben évtizedek óta nagy sikerrel futó pedagógusképzésre idén 774-en adták be elsőként kérelmüket, a sporttudományi szakokra pedig 130-an jelentkeztek. Osztatlan tanári képzésre 170-en nyújtottak be jelentkezést. A tanító és tanári végzettségűek számára meghirdetett rövidciklusú tanárképzésekre – a 20 közismereti, illetve szakmai tanár szakokra- több mint ötszáz jelentkezés érkezett. Az Eszterházy Károly Egyetemen jelentős még a gazdaságtudományi és az informatikai képzések iránti érdeklődés.

A campusok közül idén is Eger a legnépszerűbb, az egyetem székhelyére közel 1700-an szeretnének elsősorban bekerülni. Gyöngyösre 484, Jászberénybe 178, míg Sárospatakra 132 elsőhelyes jelentkezés érkezett.

forrás: jaszbereny.uni-eszterhazy.hu

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?