Stresszoldó gyakorlatok a járvány idejére

A koronavírus-járvány mindannyiunk testi és lelki tartalékait felemészti, ezért is szükséges, hogy tudatosan odafigyeljünk a raktárak feltöltésére, fizikai és mentális egészségünk megőrzésére. Ehhez nyújt segítséget Gulyás Zsuzsanna kineziológus, aki bárki által elvégezhető, hatékony stresszkezelési stratégiákat tesz közzé harminc napon keresztül közösségi felületén.

  1. Igyál egy pohár vizet! A vízivás az egyik legjobb stresszoldó csodaszer, az egyik legjobb barátunk. Sejtszinten képes kimosni belőlünk mindent, ami nem szolgál minket. A környezeti-, de a belső stresszorok által kiváltott nyugtalanság gyorsabb üzemmódba kapcsolja a szervezetünket, így a víz is szinte elpárolog a testünkből és szinte nem marad más, csak a méreganyagok és a toxinok – a megrekedt érzelmekről nem is beszélve. A vízhiány egyensúlytalanságot okoz a testünkben, ami bizony kihat a lelkünkre is. Egyszerűen kezd a napot úgy, hogy megiszol egy pohár tiszta vizet!
  2. Energiaoszlop gyakorlat. Ez egy ősi kínai energetizáló technika. Állj kis terpeszbe, a karjaidat nyújtsd az ég felé! Fújd ki a levegőt, miközben kezeddel nyomod lefelé a levegőoszlopot. Lent gyűjtsd össze az energiát egy képzeletbeli labdába, és hozd fel egészen a köldökig ezt az energialabdát, majd vissza. Ismételd meg párszor, majd amikor felhozod az energiát a köldöködig, folytasd tovább és nyomd felfelé az égig. Majd fentről gyűjts energiát és képzeld el, hogy egy szép arany energiagolyót formálsz belőle, ráereszted a fejedre és az lecsorog, megtisztít minden egyes sejtedet érintve. Minden egyes részecskéd megtisztul fizikai és energetikai szinten.
  3. Képzelj el egy léggömböt, amibe belefújsz minden stresszt, minden negatív gondolatot, mindent, amire már nincs szükséged: aggodalmat, félelmet, fájdalmat, sérelmet, neheztelést, kishitűséget, önbizalomhiányt. Mindent, ami már nem szolgál téged. Lélegezz ki mindent magadból! Engedj el minden feszültséget! Amikor már más nem jut az eszedbe, kösd össze a lufit egy színes szalaggal, és lásd ahogy elszáll, elrepül egyre magasabbra és magasabbra, egyenesen a Nap felé. Ott átalakul minden szeretetté és fénnyé. Fogadd be ezt az energiát!
  4. Érzelmi tehermentesítés. Kérlek, csukd be a szemed, közben tudd, hogy teljesen biztonságban vagy, nem történhet veled semmi rossznak ítélt dolog. Sőt, egyre inkább erősebb vagy! Lassan emelkedj lábujjhegyre, a karjaid emeld a magasba párhuzamosan egymással, a füleid mellett. Képzeld el, hogy egy ezüstszál fut végig a talpad közepétől a gerincoszlopon felfelé, egészen a fejtetőig. Ez az ezüstszál segít abban, hogy egyre több energiához juss és ezáltal egyre inkább a középpontodban maradhass. Ez az ezüstös energia segít megtisztulni az érzelmi terheidtől, a régi emlékek negatív lenyomataitól, támogatja az elfogadást; segíti a szándék erejét, hogy jobban tudj szeretettel kapcsolódni másokkal. Nyújtózkodj, majd lassan kezdd el kifújni a levegőt, és a két karod engedd le a törzsed mellé, a talpaiddal ereszkedj vissza a földre. Ismételd meg annyiszor, ahányszor jólesik. Egyre erősebb, és érzelmileg egyre tisztább vagy!
  5. Engedd el magad! Stressz esetén gyakran húzzuk fel a vállunk, szinte olyanok vagyunk a kötelességek súlya alatt, mint egy mosolytalan ólomkatona. Nyakizmaink is szinte teljesen bemerevednek, olyannak tűnik, mintha csak egy akasztót hordanánk a ruhánk alatt. Figyeld meg a tested, és ha te is feszültnek érzed ezt a területet, végezz három vállkörzést előre majd hátra. Először csak az egyik majd a másik oldalon, végül mind a kettőn egyszerre. A mozdulataid legyenek nagyon lassúak és közben figyelj a testedből érkező üzenetekre. Mit érzel? Milyen gondolataid vannak? A gyakorlatot folytatva húzd fel a vállad lassan háromszor, majd feszítsd hátra szintén háromszor; először felváltva a két oldalt, vagy egyszerre. De végezhetsz vállkörzést is előre és hátra, a már megszokott sorrendben. A gyakorlat közben elképzelheted minél színesebben, belső szemeiddel látva a képeket is, hogy megtisztul ez a terület, egyre könnyedebbé válik, egyre kevesebb teher nyomja a vállad és egyre lazábbak és rugalmasabbak a nyak- és vállizmok. Majd hozd meg a döntést, hogy újból veszel-e felesleges terheket önmagadra!
  6. Testi-lelki wellness. Kérlek végy egy forró, illatos fürdőt, úgy, ahogyan az neked a legjobb. Gazdagíthatod tengeri sóval, illóolajokkal, gyógynövényekkel, de bármivel és bárhogyan, amit csak el tudsz képzelni! Nagy segítségedre lehet ebben a magnéziumos fürdősó, a levendula, a cickafark, a körömvirág, a tengeri sók és kivonatok, a gyógynövényes olajok. Találhatsz magadnak bármit, amitől az érzékeid megtisztulnak és felszabadulnak. Bekapcsolhatsz egy halk, relaxáló zenét; olvashatsz közben egy csodálatos könyvet, de akár egy pohár zamatos bort is megérdemelsz közben. Pihenj, relaxálj, lazíts! Engedd meg magadnak! Egészségedre váljék!
  7. Homlok-tarkó tartás. Ez egy megnyugtató, jelenben tartó gyakorlat. A hátsó nyakszirti lebenynél lévő területek mozgósítják az ösztönös reakciókat és tárolják a múltban történt eseményeket. A tudatos gondolkodás és a jövőépítés területe a homloklebeny, ami bizony traumák hatására gyorsan lekapcsol. Ezzel a stresszoldó stratégiával viszont ismét képesek leszünk a jelenben maradni és új megoldási terveket készíteni. Kérlek, ülj kényelmesen és egyenesen, mindkét talpad kapcsolódjon a földhöz. Egyik kezed tedd a homlokodra, a másikat a tarkód fölé, és kérlek, csukd be a szemed. Vegyél néhány mély lélegzetet, és maradj ebben a békét hozó gyakorlatban, amíg szükséged van rá! Csak lélegezz orron át, és szájon át fújd ki a levegőt. Érezd a bizakodást és a megnyugvást a testedben és a lelkedben. Amikor úgy érzed, hogy készen vagy, vegyél egy mély, tudatos lélegzetet majd fújd ki, lassan engedd le mind a két kezed és nyisd ki a szemed. Meg fogod találni a legjobb megoldásokat az életedben!
  8. Engedd ki a fáradt gőzt! Mindent túl gyorsan szeretnénk, de közben nem figyelünk oda magunkra, az érzéseinkre és ráadásul még hagyjuk is, hogy az értékeink elvesszenek a folyamataink közben. Éppen ezért folyamatosan le kell vezetnünk a felesleges energiát, mert robbanáshoz vezethet. Ezt pedig nem szeretnénk megvárni, igaz? Gondolj arra, hogy megnyitsz egy szelepet a fejed tetején, amely gőzt enged ki magából, így kiengeded az összetorlódott energiát a testedből. Ugye érzed, hogy máris csökken a fejedet és az agyadat szétfeszítő indulatok ereje? Majd a folyamat végén – mintha csak mosakodnál – képzeletben mosd le magadról a rád csepegett, elhasználódott vízpárát.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?