Javaslat az érettségiről

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár április 9-én jelentette be a kormány javaslatát az érettségi lebonyolításáról. Elképzeléseik szerint idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg.

A sokakat foglalkoztató érettségivel kapcsolatban már hetek óta várt információkat közölt a kormány, de végleges döntés lapzártánkig, szerda délig nem született. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár április 9-i tájékoztatása szerint az oktatási akciócsoport javaslata értelmében megtartanák az idei érettségit, de csak az írásbeli vizsgákat – adta hírül az MTI. A pontos lebonyolítás terén azonban még igen sok a kérdés, de azt az államtitkár is leszögezte, hogy az érettségit úgy kell megszervezni, hogy a köznevelési standardokon túl az megfeleljen a járványügyi helyzetnek, az emberek biztonsági elvárásainak és a felsőoktatási felvételi korrekt lebonyolíthatóságának is.
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy az egészség védelme az elsődleges szempont az érettségi lebonyolításában, ezért a vizsga módját és időpontját a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzsnek kell meghatároznia.
A Magyar Rektori Konferencia támogatja a kormány javaslatait, miszerint a járványügyi helyzettől függően a felvételiző diákok kezdjék meg az írásbeli érettségi vizsgákat, a szóbeliket pedig töröljék. Az MRK közleményében kiemelte, hogy az érettségi írásbelik megszervezése a felsőoktatási felvételi érdekében is fontos.
A köznevelési államtitkár tájékoztatása szerint a javaslatokról várhatóan április 15-én, szerdán dönt a kormány.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?