Mi újság a földeken?

Az időjárás elég változatosan alakul mostanában, ettől függetlenül a földeken már régen elkezdődtek a tavaszi munkálatok. Szaszkó Sándor gazdát, a Jászberényi Gazdakör vezetőségi tagját kérdeztük március közepén arról, mi újság a földeken?

Milyen munkálatokat végeznek jelenleg a földeken a gazdák?

A talaj trágyázása, a pétisó kiszórása már megtörtént március elején. Most a kukorica és a napraforgó vetéséhez szükséges talajelőkészítő munkálatokat végzik a gazdák. Ha az időjárás lehetővé teszi, szeretnénk a műtrágyaszórást megismételni.

Jellemzően idén milyen növénykultúrákat ültetnek, illetve mit vetettek ősszel a Berény környéki mezőgazdasági területeken?

A tavaszi ültetésnél a fő csapásirány a napraforgó, a kukorica illetve étkezési-, de főleg takarmányborsót is ültetnek néhányan. Van, ahol már elültették és ki is sarjadt, néhány helyen a talaj adottságai miatt majd mostanában ültetik a borsót. A hagymaültetés ideje is most van a Jászságban. A nagyobb gazdaságokban a cukorrépa ültetés munkálatait végzik. Tavaly volt, aki ültetett szóját, aminek szintén most van itt az ideje, de nem tudom idén termesztenek-e. Még februárban a jó idő lehetővé tette a tavaszi árpa vetését, ami már sok helyen ki is kelt. A kertészetekben a tavaszi zöldségek, saláta, retek már kifele termelődik. A virágkertészek egynyáriakkal dolgoznak, a paradicsom-, paprikatermesztés munkálatai is folynak. Az őszi vetések azoknak, akik időben, a csapadék érkezésekor vetettek már nagyon szépek. A búza, árpa, tritikálé, néhány területen rozs, gyönyörűen növekszik, már sokkal előrébb jár a fejlődés, mint az ilyenkor szokásos.

A márciusi fagyos időjárás ártott a vetésnek?

Mindenképp hátrány, hiszen a hideg idő hátráltatja a tápanyagfelvételt a növény számára. A megfelelő csapadék és a langyos tavaszi idő lenne megfelelő.

Most milyen időjárás lenne ideális a mezőgazdaság számára?

Amilyen az elmúlt napokban volt. Ez kedvező volt, sőt néhány napon már túl meleg is. Körülbelül 15 fok lenne ideális az évnek ebben a szakaszában. Kellene eső is. Tegnap volt valamennyi a környékünkön, de változó mennyiségű. Én hét millimétert mértem, a Szelei út mentén, Portelek környékén viszont csak annyi esett, hogy éppen a porát verte el.

A szélsőséges időjárás, a globális felmelegedés hatásai itt is érezhetőek. Mit tesznek a gazdák a természeti erők leküzdéséért?

Öntözéssel, vetésforgók módosításának alkalmazásával próbáljuk mérsékelni a szélsőséges természeti viszonyokból eredő károkat. Új növénykultúrák bevezetésén is lassan gondolkodnunk kell. Jelenleg az öntözési terv kidolgozása a kamara legfőbb feladata.

Az öntözésre a minisztérium támogatást nyújt. Ki tudják aknázni a lehetőségeket a jász gazdák?

A gazdáknak nagyobb területek összefogásával érné meg a támogatás kihasználása. Napjainkban az öntözés megoldása sajnos nem egyszerű, mert itt a Jászságban nincs elegendő víz. Régi kívánalmunk, hogy elérjen hozzánk a Kiskörei víztározó vize az ígért jászsági csatornán keresztül. Egyelőre nem reálisak az esélyek, hogy a közeljövőben ez megvalósulhat. Ígérvény van rá, de tudjuk, hogy ez hatalmas pénz és nagy munka. Az aszályos időjárás miatt alig van víz nyáron a Zagyvában, ahonnan régebben tudtunk locsolni. Ráadásul a légköri aszály is olyan mértékű, hogy aki locsol, annak a víznek is nagy része még a légtérben elpárolog, anélkül, hogy a földre hullana.

Kutakból tudnak öntözni?

A mélyfúrású kutakhoz külön engedélyeztetés szükséges, csak szakemberek véleményezhetik és fúrhatják. A víz kiemeléséhez is komoly búvárszivattyú berendezés szükséges. Mindez együttvéve nagyon költséges. A környéken csupán egy gazda foglalkozik kutas megoldású öntözéssel.

Mezőgazdasági szempontból milyen volt a tél?

Hiányzott a hótakaró és a fagy, a komolyabb hideg. Ideális téli időjárásban a talajlakó kártevőket megritkította volna a fagy. Most már a gabonában jelentkezik a gombabetegség, illetve a gyomok is fejlődnek. Ezért már van, aki a héten elkezdte a permetezést az őszi gabonával bevetett földeken.

A koronavírus-járvány milyen hatással van a gazdatársadalomra?

Megpróbálunk a túlélésre berendezkedni. Ahogy a miniszter úr elmondta, a növénytermesztés nem állhat le. Ettől függetlenül a gazdák is megbetegedhetnek, tehát a munka csak szigorú óvintézkedések mellett folyhat tovább. Egyéni munkákat végzünk, tehát nincs kontakt az emberek között. Mindenki teszi a dolgát amennyire a körülményekhez képest lehet. Az élet nem állhat meg. Reméljük az időjárás is kegyes lesz hozzánk!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?