Arcpajzsok a kórháznak

Április 7-én délelőtt 30 db, 3D-s nyomtatóval készített, koronavírus elleni védekezésre kifejlesztett arcpajzzsal lett gazdagabb a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház Ápolási osztálya, köszönhetően Fodor Sándor fejlesztési vezető, valamint a Klapka György iskola igazgatója, Tamás Zoltán összefogásának.

Az elsősorban önfertőződést megakadályozó védőmaszkok helyi előállítását Fodor Sándor, a szentlőrinckátai KÁTA CNC fejlesztési vezetője kezdeményezte, csatlakozva a Szolnoki Szakképzési Centrum Digitális Alkotóműhelye országos projektjéhez, melyben arcvédő pajzsokat állítanak elő digitális nyomtatókkal az egészségügyben dolgozók részére.

Az arcpajzsokat az iskola Rákóczi úti ideiglenes Digitális Alkotóműhelyében – két szaktanár kollégával, Túróczi Béla és Hajnal András Sándor továbbá Fodor Sándor felügyeletével gyártják.

A 3D nyomtatási technológiával a pajzsok plasztik tartókeretét állítják elő, ehhez kézzel illesztik hozzá a további alkatrészeket, az áttetsző pajzslapot, illetve a gumírozott pántot. A védőfelszerelés viselője még véletlenül sem érhet az arcához, szemüvegéhez vagy maszkjához, mely a leggyakoribb módja az önfertőződésnek.

A gyártás célja, hogy a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház dolgozói is nyomtatott védőeszközökhöz jussanak – árulta el Tamás Zoltán intézményvezető, aki a Szolnoki Szakképzési Centrum Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatójaként lépett kapcsolatba a közösségi felületen csoportot is létrehozó Fodor Sándorral. A dr. Sinkó-Káli Róbert kórházigazgatóval történt egyeztetést követően el is indulhatott a munka a Digitális Alkotóműhelyben, ahol reményeik szerint 100 db arcpajzsot tudnak majd előállítani az iskola meglévő anyagait felhasználva.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?