Tavasz a városban

Az első tavaszi hónap beköszöntével megkezdődtek a parki munkálatok Jászberény közterein. A J.V.V. Nonprofit Zrt. kertészei idén is több ezer színpompás virággal teszik szemet gyönyörködtetővé a város utcáit.

Szárazová Ivana parkgondozási csoportvezető lapunknak elmondta, hogy a viszonylag enyhe tél miatt már januárban igyekezték felszámolni azokat a területeket, ahol a szeles időjárás következtében felgyülemlett a falevél, hogy aztán februárban problémamentesen megkezdődhessenek a tavaszi kerti munkálatok.

A teendők magukba foglalnak parkfenntartó, növényápolási-, és gondozási feladatokat, valamint a tél és a szélvihar okozta károk felszámolását is. Prioritást élveznek elsősorban a belvárosi területek, azon belül a megvalósult beruházás során rendezett és felújított zöldfelületek, járófelületek. Ezek tekintetében igyekeznek elérni az elvárt szintet, továbbá szem előtt tartják a köztisztasági feladatok végrehajtását, a városban kialakított zöldterületek és játszóterek gondozási és fenntartási feladatainak elvégzését.

Tavasszal az ültetést a Város Napjához igazítják, így március utolsó hetében az egységes ültetésű árvácska virágágyásokba 1.000 db palánta kerül ki. Egyúttal felszámolják a téli károkat és ezzel le is zárul az őszi ültetésű palánták ciklusa. Ezeket a területeket május közepéig tartják fenn, amikor megkezdik az egynyári virágok ültetését a virágágyásokba és kőedényekbe. Huszonhárom fajtából összesen 11.000 darab egynyári virágpalánta áll rendelkezésre, azon kívül pedig 254 db virágcserép, beültetve kétszínű futómuskátlival.

A csoportvezető hangsúlyozta, fontos számukra a fenntarthatóság érdekében, hogy a helyi termelőket részesítsék előnyben, melyek kiváló minőségben edzett virágpalántákat állítanak elő a megrendelések alapján.

Terveik szerint a beültetendő területek készen állnak június első hetében az alábbi helyszíneken: Lehel Vezér tér, a Szentháromság tér és a Nagytemplom környéke, az Apponyi tér és a Dózsa György úti körforgalom. Muskátli díszek kerülnek a villanyoszlopokra a Dózsa György útra, Szabadság térre, Lehel Vezér térre, a Szövetkezet útra, a Szentháromság térre és a piacra.

A „városi környezetjavító intézkedések és gazdagságfejlesztésű beavatkozások Jászberényben” című projekt szorosan a városközpontot érinti (Holló A. utca, Zirzen J. utca – Városháza, Malom projekt, Buszpályaudvar), ezáltal a kertész kollégák munkáját némileg nehezítik az ezzel kapcsolatos részleges útlezárások, így a teendőiket a projektütemezéshez igazítják. A város a megvalósult beruházással rendezett és felújított zöldfelületekkel, korszerű berendezésekkel, esztétikai járófelületekkel gazdagodik. Ezek fenntartása és állapotának megőrzése a jövőben szintén a kertészek munkája közé tartozik.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?