Isten az, aki gyógyít

Dr. Csókay András világhírű agysebész látogatott el városunkba február 27-én, hogy emberfeletti erőt kívánó munkáján keresztül rávilágítson a hit tudományban betöltött nélkülözhetetlen szerepére.

Dr. Csókay Andrást az általa kifejlesztett éralagút-technika mellett az a tavaly végzett, több mint harmincórás műtét tette világhírűvé, melyet a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata tagjaként végzett. A nemzetközi figyelmet kiváltó beavatkozás során egy fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpárt választottak szét sikeresen, bámulatos szakmai teljesítményt prezentálva a világnak. Megannyi hívő és vallástalan követte lélegzetvisszafojtva Rabeya és Rukaya történetét, imádkozott egy emberként a harmincöt fős magyar orvoscsoportért, akiknek köszönhetően októberben az ikerpár egészségesen hagyhatta el a kórházat.

A Nagyboldogasszony Iskola hatalmas tornacsarnoka megtelt az osztályvezető főorvos előadására, melyen a meghívott arról igyekezett bizonyságot tenni, hogy miként érhetjük el a bennünk lévő Krisztust, aki a tudományt is megváltotta. „Ha megnézzük a Nobel-díjasokat, sokan közülük az életük végén tanúságot tesznek, hogy ők csak benézni tudtak egy kulcslyukon, és rájöttek, hogy keveset tudnak. Ez nagy alázatra neveli az embert. Heisenberg, a részecskefizika atyja azt mondja, hogy amikor a tudomány poharából az első kortyokat kiiszod, könnyen ateistává válsz, de a végén mindig ott van Isten. Einstein meg azt mondta, hogy a tudomány vallás nélkül sánta, a vallás tudomány nélkül vak. Ez így van.”

Csókay doktor szerint az értelem útján is el lehet jutni a hit mélységeibe, ehhez a Szentírásból hozott példatörténeteket, melyek mind arra hoztak bizonyosságot, hogy a látás, érintés, tapasztalás útján szerzett hit semmivel sem kevesebb a szív bölcsességénél. Személyes megéléseinek már több platformon hangot adott és igen megosztó fogadtatásban részesült, ám ő ezek, és egyes orvostársak rosszallása ellenére is kitart hitvallása mellett, hogy alapvetően a Jóisten vezeti az embert, ő az, aki gyógyít, és bizonyos nagy műtétek esetében sem lehet pusztán emberi erővel, istenhit nélkül megoldásra jutni. „Mint ahogy kizárólag emberi erővel a kisfiam halálát sem tudtam volna feldolgozni. Viszont az Isten olyan misztikus tapasztalatokat bízott rám, melyek megnyugvást hoztak, és tudom, hogy a feltámadásban meg fogom ölelni a gyermekem. Az urnával a kezemben álltam, amikor hallottam, éreztem, hogy szólt a gyerek: „Nyugodj meg apu, Jézus karjaiba hullottam”.

Az előadás második felében a sebészeti hivatás hittel történő kiteljesedéséről, az általa végigvitt missziókról, a harmadik világban uralkodó áldatlan egészségi állapotokról osztott meg gondolatokat, vetített szemléletes, olykor igazán megrázó képsorokat. A 2016-os krisztusi hívás óta dr. Csókay András már hat afrikai misszión van túl és olyan területeken végzett önkéntes műtéteket, ahol alig száz dolláron múlik egy-egy emberélet, melyet végül elvesztenek, mert az illetőnek nincs pénze már a kezelésre sem, nem hogy a műtétekre.

A sebészdoktor hozzátette, Nigériában nem ingyenes az egészségügy, ezért a betegek hatvan százaléka sem jut el a szakellátásba, nem viszik őket kórházba. Afrikában közel ötszáz idegsebész jut több mint egy milliárd emberre, ami már kimondva is tragikus, ezért intette a hallgatóságot, érdemes kitekinteni olykor panaszáradatunkból, ráébredni problémáink relativitására és hálát adni Istennek mindenünkért, amink van. „Ehhez képest Európában 600 millió emberre 10719 idegsebész jut, és ezek a számok a WHO-statisztika adatai, mely magyarországi viszonylatban körülbelül 100 aktív idegsebész tízmillió emberre, Nigériában meg kétszázmillióra jut 50 orvos.” A missziókban átélt hullámvölgyek, csalódások és sikerek után Banglades felé vettük az irányt és arról esett szó, miként termékenyíti meg a Jézussal való kapcsolat az emberi tudományt, mely nem pusztán az idegsebészetre, mindenféle alkotómunkára, élethivatásra vonatkozik. Végezetül a sziámi ikrek szétválasztásának technikai részleteibe nyerhettünk betekintést. A bemutatott maketteken, 3 D modelleken, szakmai rajzokon, MR és CT-képeken keresztül átérezhettük a műveletek súlyát, melyek láttán még egy hitetlen személyben is felmerült, ezt a csodát Isten jelenléte nélkül talán valóban nem lehetett volna véghezvinni.

„Ami a csodálatos volt, hogy egyszerűen a hátamban éreztem az itthon értünk imádkozó százezreknek a buzdítását és ez egy nagyszerű érzés.” – idézte fel az embert próbáló, ugyanakkor megindító pillanatokat Csókay doktor a műtét huszonnegyedik órájából.

A másfél órás előadás végén lehetőség volt kérdések feltevésére, de az elhangzottak és a vetítés során látott elképesztő teljesítmény után nehéz volt szavakat találni, így a belső gondolataiba mélyedt tömeg csendesen kígyózott a doktor könyveit tartó asztalok előtt.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?