Helyben hogyan?

Február 25-én rendezték meg a Helyben hogyan? – Fiatalok a településeken című konferenciát. A rendezvénynek, melyen városunkat Hamar Kata, az Ifjúsági Munkacsoport elnöke és Bozóki Imre János diákpolgármester képviselte, a budapesti Európai Ifjúsági Központ adott otthont.

A konferenciát a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság szervezte az Erasmus+ támogatásával. GYIÖT egy országos ernyőszervezet, melynek célja, hogy támogassa és segítse a Települési Gyermek- és Ifjúsági önkormányzatok egymással való kapcsolattartását. A szervezethez a Jászberényi Ifjúsági Önkormányzat 2018-ban csatlakozott és a „Helyben hogyan?” projekt megvalósításában már együttműködő partnerként vehettek részt.
A múlt keddi eseményen közel kétszáz résztvevő jelent meg, kis és nagy településről érkező fiatalok, fiatalokkal foglalkozó szervezetek, diák és ifjúsági önkormányzatok képviselői és ifjúságüggyel foglalkozó települési szakemberek.

Az előadást Vajda Árpád, az Új Nemzedék Központ Csongrád megyei ifjúságszakmai koordinátora nyitotta meg, aki beszélt az ifjúsági szakma történetéről, a fiatalok közösségi és társadalmi részvételeinek csatornáiról, az ifjúsági szakemberek munkájáról és a közösségben betöltött helyzetéről. A vitaindító előadást követően kiscsoportos beszélgetések során dolgozták fel a résztvevők az ifjúsági szakember a településeken témakört, körbejárták az ifjúsági szakember és az influenszer közötti jelentős különbségeket, valamint a virtuális jelenlét korlátait és lehetőségeit.

A szervezeti – és projektbörze során bemutatkoztak a példaértékű ifjúsági munkát végző szervezetek és eredményes ifjúsági projektek. A rendezvényt záró módszertani műhelyek teret biztosítottak a települési szintű ifjúsági munka szerepelőinek a személyes találkozásra, a tudás és tapasztaltok, valamint a jó gyakorlatok megosztására.

Óriási megtiszteltetés számunkra – nyilatkozta Hamar Kata és Balog Donát ifjúságért és sporttért felelős tanácsnok –, hogy a tavaszi pályázati ciklusban a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság együttműködő partnerként vesz részt egy jászberényi ifjúsági párbeszéd projektben, melynek célja, hogy a helyi fiatalok aktívan gondolkodjanak településük helyzetéről, alakítsák közösségeiket és érvényesítsék elképzeléseiket a település vezetésénél. A fiatalok így természetes úton sajátítják el az aktív állampolgári magatartást, erősítve a szülővárosuk iránti kötődést. Rendkívül lényeges, hogy a projektelemek kidolgozása a fiatalokkal közösen zajlik. Bálint Andea, a szervezet elnökségének tagja február elején a Főnix Fészekben tartott projektgeneráló eseményen bemutatkozott az Ifjúsági Önkormányzat megjelent tagjainak, akik ízelítőt kaptak az előttünk álló feladatokról, lehetőségekről. A következő találkozóra várhatóan március közepén kerül sor.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?