A betegek szolgálatában

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban már hagyomány, hogy az ápolók napja alkalmából köszöntik a szakma képviselőit, és a legjobbakat elismerésben részesítik. Idén február 26-án, kora délután gyűltek össze az ápolók és asszisztensek a kórház ebédlőjében.

A megjelenteket dr. Sinkó-Káli Róbert főigazgató köszöntötte, kitüntetett figyelemmel az ápolókra. Sokan közülük nem tudtak személyesen részt venni a köszöntőn, hiszen akkor is nélkülözhetetlen munkájukat végezték. Olyan hivatás ez, amit hittel, szorgalommal és egyre nagyobb türelemmel kell végezni – emelte ki a főigazgató az ápolók legfőbb ismérveit. A szakma magyar úttörőjének, Kossuth Zsuzsannának születésnapján – február 19-én – hat éve ünnepeljük a Magyar Ápolók Napját. Ma már elképzelhetetlen lenne nélkülük a betegellátás, hiszen az egészségügyben az ő létszámuk a legnagyobb.

A főigazgató sajnálatát fejezte ki, hogy a fiatalok körében egyre kisebb a szakma presztízse, ezért is fontos, hogy megbecsüljék az ápolók és asszisztensek munkáját. Az idei évben még nagyobb hangsúlyt kap a szakma, hiszen a WHO Közgyűlése Florence Nightingale születésének 200. évfordulója alkalmából 2020-at az ápolók és szülésznők nemzetközi évének nyilvánították. Czigány Anikó ápolási igazgató köszöntőjében emlékezetbe idézte Florence Nightingale életútját, aki a modern nővérképzés és a betegellátás reformjának elindítója. Tiszteletére május 12-én, születése napján ünneplik az Ápolók Világnapját. Magyarországon elsőként Kossuth Zsuzsanna állt ápolónőként a közösség szolgálatába, hogy segítsen az elesetteken és betegeken. Az ápolók ott segítenek, ahol a legnagyobb a szenvedés, a reménytelenség. Egy jó ápolónak éppen ezért nemcsak megfelelő szakmai tudással kell rendelkeznie, hanem empátiával, jó kommunikációs készséggel, elhivatottsággal és türelemmel is. Cserébe pedig olyan belső értékek, kincsek birtokosai lehetnek egy mosoly, vagy ölelés által, melyek erőt adnak a mindennapokhoz – tette hozzá az ápolási igazgató.

Megható pillanat volt, amikor Safcsákné Editke köszönetet mondott a rehabilitációs osztály dolgozóinak, hogy előrehaladott kora ellenére a gondos ápolásnak köszönhetően újra felállt, és ha csak bottal is, de jár. Különösen hálás az ápolóknak, mert maga is szakmabeli volt hajdanán. „Úgy érzem magam, mintha újjászülettem volna… Köszönöm!”

A hála szavait az ünnepélyes oklevélátadás követte. Az Év Asszisztense kitüntetést Körténé Sándor Erika vehette át, akit 2017-ben Jászberény Város Árpád-házi Szent Erzsébet egészségügyi díjjal tüntettek ki. Az egészségügyi szakközépiskola elvégzése után, 1981-től a jászberényi kórház dolgozója. Rövid ideig a sebészeti osztályon volt ápolónő, majd átkerült a gégészeti szakrendelésre asszisztensi pozícióba. Jelenlegi helyén, az urológiai szakrendelésen 1992-től lát el asszisztensi feladatokat, de szükség esetén más szakrendelésen is segít. Munkáját nagy odafigyeléssel, precízen végzi. Megbízható, segítőkész, munkáját olyan szakmai alázattal végzi, mely a jövő nemzedéke számára példaértékű lehet.

Rövid szünet után Gulyás Zsuzsanna kineziológus előadását hallgathatták meg a jelenlévők, a kreatív stresszkezelés témakörében.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?