Mi lesz az Eltérővel?

A Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola sorsa az utóbbi napokban a közbeszéd témájává vált. Budai Lóránt polgármestertől kértünk tájékoztatást az intézmény ügyében.

Az intézményben a különböző fokban értelmi sérült gyermekek nevelése, oktatása történik, akiknél sok esetben társuló sérülésként mozgás- és érzékszervi sérülés, autizmus, aktivitás- és figyelemzavar, valamint beszédfejlődési zavar is megtalálható. Az intézmény általános iskola és speciális szakiskola keretében végzi nevelő-oktató munkáját, 1-12. évfolyamig biztosítja a tanulók minden oldalú fejlesztését tankötelezettségük teljes időtartamára. A mintegy másfélszáz gyermeket nevelő EGYMI épülete a helyszűke és a leromlott állapot miatt jelentős fejlesztésre szorul, amelyet az előző városvezetés hitelfelvétel keretében 180 millió forintból kívánt megoldani.

Az új városvezetés nevében a polgármester tájékoztatta lapunkat. Budai Lóránt elmondta, az előző vezetés négymilliárdos hitelkeretre gondolt, a Közösen Jászberényért Egyesület másfél milliárdot próbált felvenni. Ebből lett végül is az a 680 millió, amit megkapott Jászberény. Ennek egy részének elköltését meghatározta, vagy ha úgy tetszik, felcímkézte a kormány. Ebbe a körbe tartozik a Klapka tankonyha és az Eltérő fejlesztése is. A Fidesz javaslatára Pócs János segítségével kérték a hitelkeretből maradó összeg átcímkézését. Amennyiben ez a kérés meghallgatásra talál a kormánynál, és megkapjuk a kért közel ötszáz milliós hitelkeretet is, úgy befejeződhetnek az elkezdett legfontosabb beruházások, valamint megépülhet az intermoduláris közlekedési csomópont és a munkásszálló. A hitelkérelem elutasítása a két említett beruházás visszaadását jelenti, ami 176 millió forint visszafizetésével jár. Ezt az összeget csak a Klapka tankonyha-bővítés utolsó számlájának terhére tudnák kieszközölni, ami a beruházás befejezését a jövő évre halasztaná.

Kérdés, hogy az Eltérő iskola felújítása elkezdődhet-e az idén vagy majd csak jövőre? Az viszont nem kétséges, hogy az iskola rendbetétele, felújítása továbbra is fontos feladat a város, mint tulajdonos számára. A helyszíni szemlén is megállapította a városvezetés, hogy égető szükség van a rekonstrukcióra, amely – ha az átcímkézési kérelem átmegy – valószínű a jövő évre csúszik. A fenntartó Jászberényi Tankerületi Központtal egyeztetve meg fogják találni azokat a pályázati és saját forrásokat, amelyekből mihamarabb megvalósulhat a felújítás – adott hangot reményének a polgármester.

Kárpáti Márta
Latest posts by Kárpáti Márta (see all)

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?