Időutazás a diszkó aranykorába

Az idei év márciusától az utolsó táncos szórakozóhely is bezárja kapuit Jászberényben, mely tendencia az utóbbi években jellemzővé vált a vidéki városokban. A megváltozott bulizási szokásokról és a régi szép idők diszkóiról Kárpáti Józseffel, mindenki egykori Dj Johnny-jával beszélgettünk.

A rendszerváltás előtti diszkó korszakról sokunk őriz szép emlékeket: a komoly kapcsolati hálón keresztül beszerzett bakelitek, a fű alatt szervezett, tömött házibulik és a partik sztárjainak számító lemezlovasok elengedhetetlen velejárói voltak az akkori rendszernek.

Jászberényben szinte senkinek sem kell bemutatni a Táncsics utcai Pannónia, a Tiszti Klub, az Osterbrau Music Pub vagy a Rap Café ikonikussá vált szórakozóhelyeket, melyek aranykora óta sok víz lefolyt a szórakoztatóipar medrén. Az említett vendéglátóegységek közül van, amelyiknek már az épülete sem áll mementóul, ha pedig mégis, elhagyatott, vagy új funkciót kapott.

Kárpáti József, alias Dj Johnny 1976 óta diszkózik a jászsági régióban. A jászárokszállási Hűtés – és Klímatechnológiai gyáregység KISZ klubjából indulva körbeturnézta a környék zenepultjait, pörgette a korongokat több ezer buli alkalmon negyven éven át. A Trió FM elődjében, a Rádió Jászberényben éveken át vezette a Holiday Night Party és a Jász Top 20 nagysikerű slágerműsorokat, melyekhez az eredeti lemezeket jó ismeretségei kapcsán kiadóktól, vagy épp maguktól a zenészektől – akikkel a mai napig baráti viszonyban áll – szerezte be.

Állítása szerint összehasonlíthatatlan az akkori, és a mostani éjszakai élet a városban, ami egy öngerjesztő folyamat, hiszen amint megoszlik a kereslet, az a helyi kínálatra is hatással lesz, és a fiatalok máshol elégítik ki ilyenfajta igényeiket sőt, meg is változnak ennek hatására elvárásaik. „Azt hiszem, ott tudnám meghúzni a vonalat, hogy megnyílt Gyöngyösön a Blue Box, és elszivárogtak innen az emberek, nem volt már helyben akkora lelkesedés. Régen volt főiskolás tivornya szerdán, aztán hétvégén is nyomtunk, volt, hogy két bulit is, fantasztikus közösségi élmények voltak. Lejöttek Szolnokról, Hatvanból is a szórakozni vágyók.” – emlékszik vissza a régi szép időkre Kárpáti József, aki szeretné újra felvirágoztatni a retro nosztalgiát, melyet Dj Yoko már valamelyest elindított a gimis, illetve az Ifjúsági házas táncos eseményekkel a jászárokszállási klubja bezárása után.

„A Retro Rádió visszahívta a nagyokat, Dévényi Tibi bácsit, B.Tóth Lászlót, de vidéken is vannak, akik ezt missziójuknak tekintették és én szeretném megmozgatni újra az akkori közönséget, ráadásul a Trió FM-en most tudomásom szerint nincs retro vonal, így ennek akár helye is lenne a személyemben.”

Kárpáti József szerint nem csak a bulizási szokásokban, de a zenei műfajokban is legalább ennyire szembetűnő változások következtek be. A 90-es évek pop irányzatát az ezredforduló után mindinkább letaszította az elektrokultúra, a korábban még kuriózumnak számító, majd legálisan fogyasztható nyugati zenei termékek széles körben is elérhetővé váltak. A kábeltévé, a lemezboltok és videó diszkók megjelenése hatalmas technikai és kulturális áttörést generált, a zenei irányzatok differenciálódtak, szubkultúrák szerveződtek köréjük a hozzájuk passzoló ízlés, ruházat, stílus alapján.

Az elektro térhódítása nem csak új műfajokat hozott, de teret nyitott a virtuális közösségeknek, velük pedig a „magányos partizás” is jellemzővé vált, kevesebb a helyszínen szerzett személyes élmény, kontakt, ám annál több az internetes megosztás.

Kárpáti József szeretné visszaidézni az akkori atmoszférát, leporolni kicsit a közönségéből sokakat ismerő, a zenét tisztelő és nem csak a több milliós felszereléssel villogó lemezlovas keverőpultját, hogy ha nem is teljesen, de legalább egy kis szeletet megőrizzen a diszkó aranykorából, melyből oly sokunknak van szép emléke.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?