A testet öltés előtti állapot világaiban

Az idei év első képzőművészeti tárlatát nyitották meg február 12-én, a Lehel Film-Színház galériáján TÉR-KÉPEK címmel, amely kiállítás Basa Anikó festőművész alkotásaiból mutat be egy válogatást.

Basa Anikó nem ismeretlen a városunk képzőművészet kedvelői számára, hiszen több alkalommal volt részese az Art Camp művészeti szimpózium táborának és ott készült alkotásai is láthatóak voltak az esemény záró tárlatain.
Válogatott munkáiból összeállított önálló kiállítása nyitányaként Csák László hangász különleges hang kollázsa a falon függő alkotásokhoz hasonlatos atmoszférát teremtett a térben.

Góg Zoltán, a kiállítás rendezője köszöntőjében elmondta, hogy közel hét éve ad művészeti programoknak helyet a mozi galériája, amely ez idő alatt a térség egyik meghatározó kortárs képzőművészeti kiállító terévé nőtte ki magát.

TÉR-KÉPEK című tárlatot megnyitó beszédében Verebes György, Munkácsy – díjas festőművész a képek szemlélése, azok befogadása közben előtűnő gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel személyes, megélt élményeinek megidézésével vezetett a falakon látható alkotásokig.

A metafizika a létezésen túlit is jelenti és létezés itt, nem a fizikai létet, hanem minden formát öltött, teremtett dolognak a létét. Még az álomképekét is. A metafizika az a birodalom, ahol azok az erők munkálnak, amikből a formák születnek. Ahhoz, hogy ezek a formák azután stációkon keresztül testet ölthessenek, és ennek csak a végső, megfagyott állapota a testet öltés. Basa Anikónak a munkái a testet öltés előtti állapot világaiban járnak – vélekedik Verebes György.

A kiállító alkotó munkáiban foglalkozik a térrel, mind a témák és a művek megvalósításában. Ezek a terek homályosak, akárcsak az ember képzeletbeli terei.
A tárlat minden nap délután háromtól látogatható, március 25-ig.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?