Tavaszváró hangverseny

Kortárs és klasszikus magyar zeneszerzők műveiből hallhattak hangversenyt az érdeklődők a romantika, a tavasz kibontakozása jegyében. A hiánypótló, Nemzeti Kulturális Alap által támogatott koncertsorozat harmadik állomásaként február 5-én, szerda délután érkeztek Jászberénybe az egri művészek.

A koncert főszervezőjének és egyben előadójának, Magda Dávid orgonaművész, zeneszerzőnek zongorajátékát két éve már hallhatta a jászberényi közönség. Ezúttal Hegyesi-Hudik Margit énekművész kolléganőjével örvendeztették meg az érdeklődőket a Palotásy János Zeneiskola AMI koncerttermében.

A koncert egyedisége abban mutatkozik, hogy a klasszikus zeneszerzők alkotásai mellett kortárs zeneszerzők műveit vonultatja fel, népszerűsítve a mai komponisták munkáját. Ők azonban kevéssé teljesedhettek volna ki, ha világhírnévre szert tett elődeik nem mutatnak példát számukra. Az ő örökségüket viszik tovább az ifjak, felruházva valami újjal és egyedivel, melybe belefűzik tudásukat, stílusukat, érzéseiket, azaz egész lényüket.
A hangverseny hangulatát a háromszoros Kossut-díjas zeneszerző, Kodály Zoltán népdalgyűjteményének remekei alapozták meg, majd Magda Dávid saját szerzeményei következtek. Hallhattuk Juhász Magda, Frederico Garcia Lorca és Juhász Gyula megzenésített verseit, majd az impresszionista zeneszerző előtt tisztelegve Debussy sírjánál című művét. Liszt Ferenc Svájcban töltött évei alatt komponálta az Obermann völgye című darabot, melyben a természet iránti rajongását ültette át a zene nyelvére, a romantika korának stílusjegyeivel. Magda Dávid oly módon közvetítette pompás zongorajátékával a darabot, hogy a hallgatóság az Alpok tavasz illatú, dús legelőn érezhette magát. A repertoárba a kortárs opera műfaját is becsempészték a művészek: Solti Árpád: La Violetta belépője és Balogh Máté: Colombina belépője című műveit. A harmóniát árasztó, nagyszerű hangversenyt tapssal hálálta meg a vájtfülű közönség.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?