Szövetségben Istennel

A jászberényi Református Gyülekezet tagjai csatlakozva a házasság hete országos rendezvénysorozathoz a Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány Igazgató lelkipásztorát, Monty Taylort, illetve kedves feleségét, Ibolyát invitálták előadásra a Déryné Rendezvényházba.

A házasság hete kezdeményezést itthon a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa indította útjára még 2008-ban, azóta pedig minden év februárjában kapcsolódó programokon keresztül tárhatjuk fel a sikeres, örömteli házasság titkát, a párkapcsolati problémák nehézségeire választ adó megoldásokat.

„És monda az Úr Isten: Nem jó az embernek egyedül lenni; szerzek néki segítő társat, hozzá illőt.” – vezette fel a programot Mózes szavaival Mező István református lelkipásztor, aki elárulta, immáron hatodik alkalommal szerveztek Jászberényben példaértékű előadást a házasság témaköre vonatkozásában.

Monty Taylor amerikai állampolgár és Ibolya asszony már négy éve ápoltak jó barátságot, amikor úgy döntöttek, egy életre lehorgonyoznak egymás mellett. Ebből az emberöltőnyi időből most a 34. évfordulónál járnak és vallják, egy igazán jó házasságban három fél köt szövetséget egymással: a feleség, a férj és Isten. Az Úr felé közeledve lehet csak igazán megtalálni az utat a másik ember szívéhez, és Monty tisztelendő ezt már jól tudta, amikor Ibolyát, az „egyszerű” magyar lányt választva ekképp indokolta döntését: „Azért, mert a szívedet látom.”

Az előadók érzékletes példákon keresztül hangsúlyozták kultúránk házasságbuktatóit, melyekből jelen világunkban sokkal több akad, mint 150 évvel ezelőtt, hiszen a teljes függés, egymás kiegészítése a társadalmi szerepek elmosódása miatt már nincs jelen. Ehhez hozzátesznek az olyan gondolkodásbeli változások, melyek hétköznapi életünk valamennyi területére kihatnak: ahogy nem keresünk tönkrement tárgyainkhoz szerelőt, úgy megromlott kapcsolataink esetében sem a javítás az első gondolatunk.

A gyors kérdések, gyors válaszok, gyors eredmények motiválnak a legtöbbünket, így a magunkévá tett értékrendből hiányzik az alázat, a türelem, az örökös irányítás elengedése, pedig mindez csupán tudatos elhatározás függvénye.

Monty lelkész szerint a szeretet képességében is korlátozottak vagyunk, és csak akkor tudunk igazán törődni a másikkal, ha feltöltődtünk az Istennel való találkozásban. Péter apostol már konkrét tanácsot fogalmaz meg a gondviselésről a férjeknek, „tiszteletet adva nekik, mint gyengébb edénynek” – szól a női nemhez való viszonyulásról, s hogy igazából mire is utalt, azt az előadók egy törékeny Herendi porceláncsésze és egy kemény vassütő felmutatásával érzékeltették.

„Egy keresztény férjnek gyöngéden kell bánnia a feleségével, akárcsak egy törékeny, értékes edénnyel. Vajon az a tény, hogy törékeny, csökkenti az értékét? Egyáltalán nem! Isten nem becsüli le a nőket, hanem méltósággal ruházza fel és tiszteli őket. Isten szemében nem fontosabb egyik szerep sem, csupán különböző egymástól, de szükség van mind a kettőre egy jó házasságban.”

Ibolya asszony a rossz napok átvészeléséről, a különbözőségekből adódó feszültségek feloldásáról osztott meg személyes útmutatást, miszerint idejében fel kell ismerni a személyiségből adódó ellentéteket, és a következő konfliktust megelőzően tudatosan átbeszélni, hogyan lesz képes a pár megoldást találni. „Elválni egymástól nálunk nem volt lehetőség, nem adtuk meg ezt az opciót, pedig rajtunk kívül álló nehézségek bőven akadtak az évek során. Ezek mind megrengettek bennünket, hiszen volt, hogy még a simogatás is fájdalmat okozott. ” – tette hozzá Ibolya asszony, aki férjével karöltve az egyik legsúlyosabb betegséggel, a rákkal is megküzdött.

A házaspár őszintén mesélt megindító közös pillanataikról, a gyermekek jelentette határtalan örömről, de a nemek közti kontrasztokból eredő, elsőre aprónak tűnő, ám a szívben hosszú távon tüskét hagyó problémáikról is, melyek végső soron eltörpültek amellett a tudat mellett, hogy végig kitartottak, ott voltak és vannak egymásnak, még ha nem is minden esetben tökéletes az összhang.

A hiteles, nyíltszívű házaspárt látva sokakban ébredhetett fel a gondolat, hogy talán mégis létezik az a bizonyos recept a jó házasságra, és nem elvetemült ötlet a saját ízlésünk szerint válogatni az alkotórészek között. Az előadás végén alkalom nyílt kérdések feltevésére, és már hagyományosan a kerek évfordulót ünneplő, frissen egybekelt, vagy még házasság előtt álló párok megajándékozására.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?