Elúszott a hajó?

Jászberény Városi Önkormányzat képviselő-testülete január 22-én, 15 órai kezdettel rendes, nyílt ülést tartott. A tanácskozáson többek között szóba került az Electrolux, elfogadták az Ifjúsági Önkormányzat tavalyi évről szóló beszámolóját, vitatkoztak a rendkívüli munkavégzés szabályzásáról és döntöttek a Jászberény-Jászjákóhalma Szennyvízközmű Önkormányzati Társulás tagjainak delegálásáról.

A teljes létszámban megjelent testületet Budai Lóránt polgármester köszöntötte. Mindenekelőtt Faragó László tanár, fotográfus és Bujdosó József könyvvizsgáló közelmúltban elhunyt, köztiszteletben álló jászberényi polgáraink emléke előtti egyperces főhajtásra kérte a testületet. A következőkben a polgármester megragadta az alkalmat, hogy a grénum előtt bemutassa a város új jegyzőjét, Baloghné dr. Seres Krisztinát.
Kérdését a tájékoztatókhoz csatolva Tamás Zoltán képviselő érdeklődött az Electroluxszal kapcsolatos fejleményekről.

Válaszában a polgármester tájékoztatott, hogy felvette a kapcsolatot a jelenleg külföldön tartózkodó vezérigazgatóval, aki hazaérte után személyes találkozót ígért. Balogh Béla alpolgármester hozzátette, a költségvetés-előkészítés is szükségessé tette a tárgyalásokat nem csak az Electroluxszal, de a többi vállalkozóval is. A kapott adatok alapján kalkulálják a költségvetést. Dr. Gedei József alpolgármester kifejtette, az Electrolux valóban kardinális kérdés, hiszen adóbevételei nagyban meghatározzák a költségvetés alakulását. Hozzáfűzte, bizonyos tekintetben ez a hajó már elment, a városvezetés csupán kárenyhítésre lehet képes. Annyit tehet, hogy újra felveszi a kapcsolatot, de a döntés már megszületett, az Electrolux Nyíregyházán tervez új gyáregységet építeni és nem Jászberényben. Tamás Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a gyár itt maradt dolgozói aggódnak a sorsuk miatt, ezért nem ildomos olyan kijelentést tenni, hogy ez a hajó már elment, ugyanis ez egyenlően érthető a végleges bezárással. A polgárok várják a kampányígéretek teljesülését, egyenes és tiszta válaszokat kérnek. Tegyenek meg mindent az itt maradó dogozókért és a fejlesztésért! Dr. Gedei József kiemelte, a hajó elúszott, – mert a hatszáz millió forintos adóbevétel nem itt realizálódik – de nem süllyedt el, tehát nem kell bezárni a berényi gyárat. A problémát együtt kell megoldani, a Fidesznek is hozzá kell adnia a politikai kapcsolati tőkéjét az ügyhöz, mert a városvezetés még nem kapott lehetőséget a tárgyalásra, egyedül az országgyűlési képviselő mutatkozott nyitottnak a megoldáskeresésben. Dr. Szabó Tamás hozzászólásában figyelmeztetett, hogy a csúsztatott és pontatlan megfogalmazások veszélyesek. Emlékeztetett, hogy a „hajó-navigálását” már 2005-ben elvégezte az Electrolux, amikor a Nyírségben megkezdte a beruházásait. Dr. Gedei József szerint akkor kellett volna tenni azért, hogy a hajó ne ússzon el. Bozsik Ferenc emlékeztetett, hogy a 2005-ös nyíregyházi fejlesztés nem a berényi gyáregység terhére, hanem a Gripennel összefüggésben valósult meg. Az ülés vendége volt dr. Magyar Levente egykori polgármester is, aki szintén hozzászólt az ügyhöz. Megerősítette az előtte szólót és kiegészítette; akkoriban kompenzációként került Berénybe a porszívógyártás. Hangsúlyozta, most nem a munkaerőhiány, illetve Ukrajna közelsége miatt fejlesztenek Nyíregyházán. Városunkban előtérbe kell helyezni az automatizálást, amiben az önkormányzatnak is jelentős szerepe kell legyen.

Kárpáti Márta
Latest posts by Kárpáti Márta (see all)

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?