Fűtsünk okosan

Napjainkban a légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségkárosító tényező. A megfelelő tüzelőanyag kiválasztásával mi magunk is sokat tehetünk a levegő tisztaságáért.

Amennyiben valaki a fatüzelést választja mindenképp oda kell figyelni a fa típusára és minőségére. Csak száraz fát, fapelletet vagy fabrikettet használjon. A gyümölcsfa például nagy nedvességtartalmánál fogva nem alkalmas a tüzelésre, a fűtőberendezésnek is árt, kormol. A megfelelő tűzifa kiválasztásával a levegő óvásán túl még a költségen is spórolhat, akár 20-30 százalékot megtakaríthat.

Semmiképp ne fűtsön műanyag- vagy gumihulladékkal, forgácslappal, festett fahulladékkal, ronggyal, cipővel, színes papírhulladékkal, mert ezek égésekor veszélyes, rákkeltő anyagok szabadulnak fel.
Az avar és zöldhulladék égetése helyett is válassza inkább ezek szelektív gyűjtését, amelyeket a szolgáltató ingyen szállít el a lakóházaktól. A komposztálás szintén jó megoldás lehet a kerttulajdonosoknak. Száz kilogramm kerti hulladék elégetésekor akár 90 köbméter levegőt is elszennyezhet.

A háztartásokban keletkezett szemét elszállítását elvégzi a hulladékszolgáltató, ezen kívül díjtalanul igénybe vehető a hulladékudvar szolgáltatása is.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?