Újévi Kori Gála

Az utóbbi években szokássá vált, hogy az új év sportélete Jászberényben a Cori-Kör Alapítvány rendezvényével, nevezetesen az Újévi Kori Gálával kezdődik. Idén január 3-án az esti órákban adtak egymásnak randevút a fiatal műkorcsolyázók, akiket ezúttal is igen sokan meglátogattak.

Azért is fontos ez a rendezvény az alapítvány számára, mert hazai rendezésű műkorcsolya versenyük még nincs, ezért akik már számos helyszínen szerepelnek, a Kori Gálán tudják bemutatni kűrjeiket a berényi műkorcsolya kedvelőknek.

A péntek esti gálanyitó táncot a 12 éves Németh Nóra mutatta be, aki 2018-ban indult először műkorcsolya versenyen, majd 2019-ben már számos versenyen vett részt. Legnagyobb sikerét a budapesti Valentin Kupán érte el, ahol hibátlan kűrt bemutatva aranyérmes lett rekreáció bronz kategóriában, a 10-12 éves korcsoportban. Őt a két évvel idősebb Bálint-Kraft Lilla követte a jégen, aki több éve kitartóan és keményen dolgozik céljaiért. Az általa bemutatott kűrrel indul majd élete első műkorcsolya versenyén, a Jégördög Kupán egy hét múlva. Lehetőséget kapott a szereplésre a gála legfiatalabb műkorcsolya versenyzője, a 8 éves Zircher Flóra is. Számos versenye közül a legjobb eredményét a tavaly márciusban rendezett Jégördög Kupán érte el, ahol ezüstérmes lett. Őt Németh Flóra váltotta a küzdőtéren, aki csupán egy évvel idősebb barátnőjénél és egyben csapattársánál. Róla tudni kell, hogy a jászberényi lányok közül az elsők között ugrott hibátlan másfél fordulatos Axelt. A Flórák tánca után egy 14 éves „nagylány”, Hudra Anna következett, aki egy jó hónappal ezelőtt a Kelet-Magyarország Kupán, rekreáció bronz kategóriában, korcsoportjában bronzérmet szerzett, ami vidéki első helyet jelentett számára.

Az egyéni számok után Hamarné Kovács Adrienn óvodás csoportja korcsolyázott fel a jégpályára. Ők az Alap Korcsolyaoktató Programban ismerkednek a műkorcsolyázással. Edzéseiken a műkorcsolya specifikus lépéseit és elemeit gyakorolják, tanulják. Előadott gyakorlatukat elnézve látszott, hogy nemsokára ők is a jászberényi műkorcsolya versenyzők csapatát fogják erősíteni.

Az ovisokat követő Szabó Dalma viszont már nagyon otthonosan mozgott a jégen. 13 éves kora ellenére nagyon sok verseny dobogósa. Neki már meglett a másfél fordulatos ugrása, az Axel, majd ősszel a kétfordulatos Salchow is többször sikerült neki. A Kelet-Magyarország Kupán már egy magasabb szintű Gold kategóriában indulhatott el, ahol az 5. helyen végzett korcsoportjában. A jászberényi lányok által bemutatott kűrök koreográfiáját Gabrieli Adrien állította össze és tanította be, aki a MAC Budapest műkorcsolya szakosztályánál edzősködik, de mint látható volt, kiemelkedő szerepe van a jászberényi műkorcsolyázó gyerekek felkészítésében is. Nem egyedül érkezett, ezúttal is elkísérte őt néhány tanítványa. Köztük volt a már hétszeres magyar bajnok, Hortobágyi Dominik is, aki látványos kűrt mutatott be.

Nagy tapsot aratott a nagyon pici, de rendkívül ügyes Böröczky Szonja is. Lőrinc Hanna, az országos utánpótlás bajnokság 8. helyezettje szintén remekelt. Természetesen Szarvas Boglárkát is láthatták a kilátogatók, aki 30 éves szünet után, 2017-ben először képviselte Jászberényt műkorcsolya versenyen. A Kelet-Magyarország Kupa aranyérmese elmondta, hogy nagy öröm számukra, hogy végre hazai közönség előtt is bemutathatják tudásukat. Hálásak voltak a kilátogató ismerősök, barátok, szülők és nagyszülők, hiszen nagy-nagy tapssal fogadták az előadott kűröket. Nem sokat pihennek a berényi műkorisok, többen közülük január 12-én, az érdi jégcsarnokban rendezendő Jégördög Kupán szerepelnek majd.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?