Szeretetbe csomagolt ajándék

Az adventi vasárnapokon újonnan meggyújtott gyertyák jelképezik a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozóknak ad karácsonykor. A vasárnap meggyújtott második gyertya a zsidó népre, mint vallási közösségre utal, akiknek az Úr megígérte, hogy közülük származik a Megváltó. A remény gyertyáját Zsemberi Zoltán tankerületi igazgató és dr. Novák István plébános atya gyújtották meg a város koszorúján.

A Szentháromság téri ünneplő sokadalmat Molnár Mária műsorvezető köszöntötte vasárnap délután öt órakor. A város közössége azért gyűlik egybe hétről hétre vasárnap ebben az időben, hogy az adventi koszorú fényeit lángra lobbantsa egy-egy meghatározó személyiség. Ezúttal Zsemberi Zoltánt, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatóját és dr. Novák István plébános atyát, a Nagyboldogasszony katolikus iskola igazgatóját érte a megtisztelő feladat, hogy néhány lelki feltöltődésre hívó adventi gondolat elhangzása mellett megnyújtsák a második gyertya lángját.

– Az adventnek hangjai, fényei, illatai vannak, amelyek karácsonyhoz vezetik el az embert. Karácsony közeledtével melegség tölti el a szívünket, egy-egy pillanatra megállunk a rohanó világban és számvetést készítünk az elmúlt évről. Felidézzük a legszebb pillanatokat, a jóságot elraktározzuk lelkünkben, hogy ebből meríthessünk erőt az új év napjain is – fogalmazott Zsemberi Zoltán. A megszólaló karácsonyi csengő az otthon melegét, a családot juttatja eszünkbe. Karácsony jelentéséről érdemes elgondolkodnunk mit is jelent napjainkban. A karácsony nem csak egy ünnep, hanem egy érzés, amely túl kell, hogy mutasson a külsőségeken. Szépsége a szeretetben mérhető. A karácsonyi rítus emlékei sokkal inkább meghatározóak mint a tárgyi ajándékok. Az otthon melegének megteremtése, a meghitt családi lékör végigkíséri életünket és mindig új erőt ad – mondta az igazgató úr, majd Vass Albert soraival kívánt szeretetteljes áldott karácsonyt és boldog új esztendőt a megjelenteknek.

Kovácsné Lajos Krisztina népdalénekes és Molnár László népzenész életét régóta átszövi a magyar népzene tisztelete és szeretete. Közös műsorukban negyedik éve ajándékoznak karácsonyi meghittséget legszentebb ünnepünkön a közösség számára. Ez alkalommal őseiktől kapott zenei anyanyelvükön dalban és muzsikában megfogalmazott gondolataikat Molnárné Pete Marianna előadásában ünnepi versek szavalata egészítette ki az adventi pódium színpadán.

December 8-a a szeplőtelen fogantatás ünnepe is egyben – emlékeztetett ünnepi beszédében dr. Novák István atya. A keresztény embereknek mindez azt jelenti, hogy egy nagy ajándékot várunk, nem csak Jézus Krisztus születésére készülünk, hanem köszöntjük Szűz Máriát is, aki mindannyiunk számára a legigazabb ajándékot megadta. Egész december hónapunk az ajándékról, az ajándékozásról szól. Két napja a Mikulás hozott örömet, karácsony ünnepén pedig elérkezik az az ajándék, akit Jézusnak nevezünk. Ő az, aki el akarta hozni annak a lehetőségét, hogy ne csak karácsonykor, de az esztendő többi napján is ajándék legyünk a többiek számára. Az ilyenkor elhangzó sok szép gondolat igazzá válása, megvalósulása a mi mindennapi tevékenységünkön múlik. Novák atya végezetül pappá szentelésének első adventjében megélt személyes történetének megosztásával zárta beszédét, amelynek befejező soraiban mindenkinek olyan karácsonyt kívánt, amilyet szeretne. Elsősorban sok boldogságot, egészséget és szeretetben megnyilvánuló ajándékot.

Az adventi koszorú második gyertyájának meggyújtásával zárult a műsor, amelyet követően sokan maradtak a faházakból és a fényfüzérekből áradó fénnyel bevilágított téren, hogy jókedvű családi, baráti közösségben töltsék az estét.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?