Fákkal a jövőért

A közösségi médiában közzétett felhívásból születő, 10 Millió Fa elnevezésű mozgalom röpke néhány nap alatt országos kezdeményezéssé nőtte ki magát, melyhez Józsa Tamás és Böndi Szabolcs-Attila jóvoltából a Jászság is csatlakozott.

Bojár Iván András nyáron tette közzé őszinte és inspiráló sorait az egyik közösségi felületen, mellyel néhány hónap leforgása alatt beindított egy több mint harminc ezres követőtáborral rendelkező honlapot, és vele együtt a 10 millió Fa elnevezésű országos civil kezdeményezést.

Segélykiáltása nem csak a saját, de az ország és a jövő generációja nevében is szólt, hiszen a klímakrízis okozta változások tekintetében azonnali cselekedetre, életforma változásra van szükség. Mint ahogy fogalmazta, nem kisebb célt tűzött ki, minthogy a lehető legrövidebb időn belül tízmillió fát ültessen országszerte, ezzel egy egészségesebb, a Föld természetéhez s talán az ember eredendő természetéhez is jobban igazodó életet alakítson ki.

A környezettudatos mozgalomhoz a Jászság is csatlakozott, méghozzá a Józsa Tamás által irányított civil egyesülettel, továbbá Böndi Szabolcs-Attilával, a projekt jászsági vezetőjével karöltve. A szervezők elmondták, már több mint ötszáz tagot számlál az alig néhány hete létrehozott 10 Millió Fa Jászság közösségi csoport – mely januártól lesz látható nyilvánosan, de már most is lehet csatlakozni –, ahol az ültetésre javasolt, őshonos fák listáját, az adományok üvegzseb jellegű táblázatát, a szervezett faültetések részleteit, továbbá folyamatos visszajelzéseket is találhatunk az elültetett csemetéket illetően.

Böndi Szabolcs-Attila kiemelte, nem csak a közösen, hanem az egyénenkénti ültetéssel is hozzá lehet járulni a mozgalomhoz, hiszen a kezdeményezés is elsősorban arról szól, hogy a közösséget alkotó polgárok egy élhetőbb jövőt biztosítsanak az utókornak. A CO2 csökkentése és a már meglévő szén-dioxid megkötése mellett a természetes oxigéntermelés fokozása a cél, mely elhatározást a hétköznapi emberek könnyedén támogathatják.

– Hogy országos viszonylatban eredményesek lehessünk, fontos, hogy mindenki jelezze, ha már ültetett fát, szeretnénk ezeket dokumentálni. Igyekszünk hangsúlyozni, hogy minden fa számít, nem csupán az, amit mi szervezetten, nagy nyilvánosság előtt ültetünk, hanem az otthon, kertben ültetettek is. Már applikációt is készítettek erre, csak még finomításra szorul. Az applikáción keresztül bejelentkezve egy térképre, az adott koordinátán bejelölhető a faültetés, sőt opcionálisan képet is lehet feltölteni, így minden nyomon követhető – mondja Józsa Tamás.

A Jászságból már több település, Jászdózsa, Jásztelek, Pusztamonostor, Újszász, és Alattyán is jelezte érdeklődését, nyitottságát a kezdeményezés kapcsán. Jászberényben előreláthatóan tavasszal valósul meg ültetés, első körben a főtéri Conselve park területén, ahová tíz-tizenkét tölgy, vagy platánfát szánnak. A központi területet követően a Tehetség SE focipályáját, továbbá a Balog Donát önkormányzati képviselő jóvoltából felajánlott Neszűri területet kívánják beplántálni, utóbbi helyszínen csemeteneveldét is terveznek kialakítani a jövőben.

Józsa Tamás lapunknak elmondta, fotográfiájával az idei esztendőben elnyerte a magyar esküvőfotósok 2019-es pályázatának első díját, az elismeréssel járó pénzjutalmat pedig a 10 Millió Fa Jászság kezdeményezés javára kívánja fordítani. A dolog frappáns vonatkozása, hogy a Tamás által készített felvétel épp egy monumentális fa árnyékában álló házaspárt ábrázol. A fotós hozzátette, hosszú távú terveik vannak, és a megmozduláshoz az általa megrendezett két fesztivál, a Zsír on the Fest és a Jász Kolbásztöltő rendezvény is csatlakozik, melyeken gyűjtéseket kívánnak rendezni. További részletekről a jászsági projekt facebook csoportjában /10 Millió Fa Jászság/ informálódhatnak az érdeklődők.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?