Tervszerűen alakul a költségvetés

Előző heti számunk címoldalán megírtuk, hogy lezajlott a távozó és az új polgármester közötti átadás-átvétel. Budai Lóránt milliárdos hiányt jelzett a város jövő évi költségvetésében. Megkérdeztük az átadó polgármestert, Szabó Tamást is ez ügyben.

Logikusnak tűnik, hogy önt kérdezzük a költségvetésről, hiszen az eddigiekért viselte a felelősséget. Jó helyen érdeklődünk?

Megalakult a Fidesz frakció Tamás Zoltán vezetésével, a testületi- bizottsági struktúrára, személyi kérdésekre vonatkozóan majd őt keressék. Ugyanakkor a frakciótól azt a feladatot kaptam, hogy a Budai Lóránt által a milliárdos költségvetési hiányról közölt információt kezeljem a sajtó előtt, tájékoztassam a közvéleményt a mi álláspontunkról.

Kezdjük a leglényegesebb kérdéssel! Van hiány, vagy nincs?

Nekünk nincs semmi takargatnivalónk! Nincs olyan tény, adat, ami az előző képviselő-testületben dolgozó várospolitikusok számára ne lett volna ismert. Lassan mondom, és az indoklás elé sorolom a választ: nincs hiány.

Lehetne kicsit részletesebben?

Két éve, 2017 decemberében a kormány engedélyével négymilliárd forint erejéig hitelkeretet nyithattunk. Megfelelő pályáztatás, közbeszerzés során a testület döntött a lebonyolító bank kiválasztásáról, majd határozat született arról is, hogy – tekintettel a folyamatban lévő fejlesztésekre –, ebből a keretből ez év végéig egymilliárd forintot hívjunk le. Ezáltal a költségvetés bevételi-kiadási oldala rendben van. Ráadásul az Electrolux leépítése, átalakítása az idei iparűzési bevételeinket nem érinti. Ezért nem beszélhetünk hiányról. Minden kiadásnak megvan a fedezete.

Hogyan látja a jövő évi gazdálkodást?

A 2020-as évi költségvetés tervezésének még előtte vagyunk. Ennek során meg kell vizsgálni a futó fejlesztések és az önként vállalt feladataink konkrét kihatásait, beleértve azt is, hogy mi a fedezetük. A mi elgondolásunk szerint a hitelfelvételt 2020-ban folytatni kell. Ígérvénye van a városnak a banktól újabb egymilliárd forintos hitelszerződés kötésére. Tekintettel arra, hogy a hitelcélok ebben a két évben – többek között építőanyag-árak és szakipari munkabérek emelkedése miatt – módosultak, a hitelkeret további részének lehívását a kormánynak jóvá kell hagynia. Ezt várjuk. Ha megérkezik, akkor a folyamatban lévő fejlesztések költsége teljes mértékben fedezhető. Mi ebben a folyamatban gondolkodtunk, és abban, hogy a megváltozott körülményekre tekintettel a hitelfelvételt ezen a szinten megállítjuk.

Végül is, hogy áll a város költségvetése?

Jászberény 2019-es költségvetése rendben van, a terveknek megfelelően alakul, a jövő évi költségvetési rendelet megalkotása pedig még előttünk álló feladat, így arról a szakbizottsági, a testületi, és a hivatali szakapparátusi elemzések nélkül megalapozatlan, és felelőtlen bármit mondani. Sajnálom, hogy Jászberényt is elérte az a hullám, amit több ellenzéki városban és budapesti kerületben láthatunk, hogy az új vezetők saját legitimálásukat kiesett csontvázak vélt megtalálásával próbálják erősíteni. Mindezt utánjárás nélkül, feltevésüket tényként közölve a sajtóval, és a nagy nyilvánossággal. Minél előbb bizottság elé kell vinni az ilyen szakmai kérdéseket, és azt követően tájékoztatni hitelesen a közvéleményt.

Nem az ön reszortja, de mégis, hogyan áll a testületi struktúra előkészítése, ami az előbb említett szakmai munkát majd lehetővé teszi?

Tárgyalunk és vitázunk is egymással. Leköszönő polgármesterként elismerem és elfogadom, hogy november 10-én kivételes erősségű felhatalmazást kapott Budai Lóránt polgármester, ezért én is támogatom, hogy amit az önkormányzati törvény és a Szervezeti és Működési Szabályzat a polgármesterre ruház, azt ő a legnagyobb felhatalmazással végezze. Ez a szavazók akarata. Ugyanakkor az is a szavazók döntése, hogy október 13-án az egyéni képviselői körzetekben hat-négy arányban a Fidesz szerzett többséget, a listás egyéni képviselőket is figyelembe véve pedig hét-hat arányban. Természetes, hogy ezt a többséget a bizottsági struktúrában érvényesíteni akarjuk. Diktátumszerű feltételeket nem fogunk elfogadni! Köt bennünket a mandátumszámban megnyilvánuló népakarat. Remélem egyezségre jutunk, és hétfőn megalakulhat Jászberény képviselő-testülete.

Vélemény, hozzászólás?