Megállapodás az Electroluxnál

Keddi információnk szerint közel két hónapon át tartó konstruktív egyeztetést követően szociális megállapodást kötött az Electrolux Lehel Kft. és dolgozói érdekképviseleteinek vezetősége. A megállapodás aláírását követően döntés született arról, hogy a szeptember 10-én, az Electrolux Csoport által bejelentett szervezeti átalakításokra a jászberényi szervezetnél 2020. február 1. és 2021. január 31. között kerül sor, és legfeljebb 800 Electrolux munkatársat érint.

– Az Electrolux Lehel Kft. és a dolgozói érdekképviseletek vezetősége közötti konstruktív egyeztetéseken mindkét fél kiemelt célja az volt, hogy méltányos és humánus megállapodás jöjjön létre az átszervezésekben érintett dolgozóink helyzetének átfogó rendezése érdekében – emelte ki dr. Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója, az Electrolux európai alelnöke.
Antal Csaba, az Üzemi Tanács és a Központi Üzemi Tanács elnöke szerint a tárgyalások eredményeképpen átfogó szociális megállapodás született. – Arra törekedtünk – fogalmazott –, hogy ahol lehet, a felmerülő egyéni igényeket is figyelembe vegyük. A megállapodásban megerősítettük többek között az új többletjuttatások bevezetését, a végkielégítést, illetve a felmondási időre járó bér mértékét, valamint a nyugdíjas és védett korú munkavállók munkaviszonya megszűnésének feltételeit is.

Dolgozói többlet juttatások. A tárgyalássorozat első közös vívmánya az volt, hogy 2019. szeptember 1-től a havi jelenléti bónusz és termelési bónusz összegét bruttó 50 ezer forinttal megemelte a munkáltató. Így, havi többletjuttatásként akár havi bruttó 76 ezer forintot vihetnek haza a jászberényi telephelyen dolgozó saját- és kölcsönzött fizikai munkavállalók.

A végkielégítés mértéke a vállalat hatályos Kollektív Szerződése alapján került rögzítésre. Antal Csaba kiemelte, hogy a végkielégítés mértéke a dolgozók javára jelentősen eltér a Munka Törvénykönyvében meghatározottól, s a végkielégítés számításának alapja nem a távolléti díj, hanem az ennél jóval kedvezőbb átlagkereset. Jelentős pozitívum az érintett dolgozók számára az is, hogy a felmondási idő tekintetében a felmondási idő teljes egészére felmenti a cég a munkavállalóit, nemcsak a felmondási idő felére.

Emellett a munkáltató az átszervezésre kerülő szervezeti egységek fizikai és szellemi dolgozóinak elkötelezettségét a megállapodásban foglalt feltételek mentén további két, vagy három havi átlagkeresettel honorálja.

Elhelyezkedést támogató program. Ezen túl kiemelten fontos volt mindkét fél számára az érintett munkatársak elhelyezkedését támogató program feltételeinek biztosítása is. Az Electrolux Lehel Kft. már előzetesen kapcsolatba lépett számos térségbeli munkaadóval, felmérve jövőbeli foglalkoztatási igényeiket és a lehetőségeket. A megyei kormányhivatallal és egy külső tanácsadó céggel együttműködve pedig arra törekszik, hogy az átszervezésben érintett dolgozók mielőbb elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. Munkaerőpiaci információs-nappal, állásbörzékkel, álláskeresési tréninggel, csoportos és egyéni képzési lehetőségekkel, a munkaviszony ideje alatt megszerzett kompetenciákat igazoló tanúsítvánnyal támogatva az álláskeresőket a gyors és zökkenőmentes elhelyezkedésben.

Dr. Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója a történteket így összegezte: „Dolgozóink pozitívan értékelik a bevezetett extra kompenzációs elemeket, és az első kifizetéseket már kézhez is kapták. Munkatársaink elégedettségét abból is láthatjuk, hogy dolgozóink lojálisak a vállalathoz; a fluktuáció a normál üzemi működésnek megfelelő. Bízunk abban, hogy a hosszan tartó tárgyalássorozat eredményeképpen olyan megállapodást sikerült kötnünk a dolgozói érdekképviseletekkel, amely jelentősen hozzájárulhat az átszervezésben érintett kollégáink helyzetének megnyugtató rendezéséhez.”

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?