Adyval Párizsban

A Magyar tudomány ünnepe alkalmából november 19-én zenés irodalmi emlékestre invitálták az Anyanyelvi és Művészeti Nevelési Tanszék oktatói az érdeklődőket az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusára.

A diákok „Szerelem – Párizs” című műsorukban idézték meg Ady Endre szellemiségét és szenvedélyes érzelmeit a legendás magyar költő halálának 100. évfordulóján.
A Tóth Mariann főiskolai tanársegéd és dr. Réz Lóránt főiskolai adjunktus szervezésében megvalósuló előadáson Ady Endre impulzív rigmusait a másodéves tanító szakos hallgatók tolmácsolták, akik szemmel láthatóan könnyen azonosultak a poétaóriás pátoszos gondolataival.

Az irodalmi estet dr. Réz Lóránt játéka színesítette, a zongoraművész stílszerűen a francia zenetörténelem legismertebb impresszionistáját, Claude Debussy-t idézte meg a nyomokban nyugat-európai lírikusok költeményei ihlette Ady-remekművek aláfestő dallama gyanánt.

Ady Endre Lédához való ragaszkodásának végletes árnyalatait Tóth Mariann tárta fel a költemények egy-egy sorának újraértelmezésében, majd a romantikával egybeforrt Párizs macskaköves utcácskái derengtek fel az Apponyi teremben, és szálltak végül tova az elégikus Héja nász az avaron c. vers strófái nyomán.

Az esemény záró részében az egyetem nyugalmazott oktatója, a Thormanné Husznay Mária által vezényelt Cantate Nobis Énekegyüttes megindító produkcióját élvezhettük. A kórus az irodalmi est témájához illeszkedő, szívhez szóló művek előadása után igyekezett önfeledt, humoros műsorszámmal útnak ereszteni az érzékletes költemények súlya alatt kissé mélabússá vált nagyérdeműt. Búcsúzóul Günsberger Ákos Varró Dániel Három limerick című versére írt, bohókás kórusművével örvendeztették meg a résztvevőket.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?