A gyermek iránti vágy lelki nehézségei

A jászberényi Református Gyülekezeti házba ezúttal dr. Lakatos Enikő lelkészt invitálták a soron következő, november 21-i Keresztyén tudományos kulturális esték vendégelőadójának. A mentális egészségtudományok doktora a stressz és a reprodukciós nehézségek közötti összefüggéseket tárta a hallgatóság elé.

Mező Istvánné Ildikó és Mező István lelkészek köszöntőjét követően dr. Lakatos Enikő néhány megrendítő szociográfiai adattal indította informatív előadását. A diavetítés során tisztáztuk a meddőség és a terméketlenség fogalmait, mely értelmezés kapcsán megtudhattuk, hogy a meddőség – melyet egy év rendszeres házas élet mellett elmaradó teherbeesés után már betegségként diagnosztizálnak – a jóléti társadalmak 10-15%-át, Magyarországon 150 ezer párt érint.

A kevesebb gyermekvállalás következményeként folyamatosan csökken a hazai népesség, az első gyermek születésénél kitolódik az életkor, a legtermékenyebb időszakot beárnyékolja a reprodukció 22-es csapdája, és az egyedülálló státusz elterjedése – csak Budapesten 30% a társ nélkül élő nők aránya – mind-mind olyan tények, melyekről már nem egy platformon informálódhattunk, és melyek a legtöbb fejlett régiót érintik.

A hormonális, anatómiai, genetikai háttéren túl azonban kulcsfontosságú okok lehetnek a pszichogén valamint a viselkedésbeli feltételek és már a tapasztalati bizonyítékok is alátámasztják, a krónikus stressz, pontosabban a testi, lelki és társas egyensúly megbomlása elősegíti a meddőség kialakulását.

„Nagyon sokan használjuk ezt manapság, hogy stresszes vagyok, de vajon mit is jelent ez? A stressz a környezet révén érzékelt negatív külső hatás, mely a szervezetben fennálló egyensúlyi állapotot megbillenti, a szervezetet alkalmazkodásra hívja. Az alkalmazkodás biológiai változást von maga után. A külső, negatív inger hatására testi és lelki változások is bekövetkeznek, ez pedig önmagában még nem volna probléma.” Dr. Lakatos Enikő úgy véli, a kulcskérdés az, milyen eszközkészletünk van arra, hogy megküzdjünk a változással. Amennyiben azt a helyzetet, amiben benne vagyunk, kontrollálhatatlannak minősítjük, és ez az állapot hosszú ideig fennáll, olyan fiziológiai változást indít el, mely szervi problémák megjelenésével jár együtt.

A pszichoszomatikus megbetegedések a reprodukciós funkciókra is hatással vannak. A stresszközpont és a reprodukciós rendszer egy idegpályát alkot, a nemi szervek, nemi funkciók működésében különösen fontos szerepet betöltő hormonok, szteroidok akadályozva lesznek a kiválasztódásban, így elmaradhat például a peteérés, vagy petevezeték elzáródás, esetenként nagyon komoly hormonális eredetű problémák jelentkezhetnek.

Az előadó kiemelte, nem pusztán a stressz, hanem az életmód is rendkívüli hatással van a reprodukciós életünkre. A prezentáció során vizsgált pszichológiai modellek a női szerep befogadásának nehézségét, a karrier-család harmóniáját, a párkapcsolati szintű problémákat, a meghatározó gyermekkori kötődési mintákat, a szülői példa jelentőségét, a pszichés jólléttel összefüggő gyermek iránti vágyat domborítják ki, mint legjelentősebb befolyásoló tényezőket. Mint azt a felsoroltak is jól példázzák, az anatómiai problémák kiszűrése, korrigálása önmagában nem elegendő, a pszichés nehézségeket is fel kell oldani, hogy létrejöhessen a kívánt terhesség.

Az adatok azt mutatják, hogy a termékenységi problémákkal küzdőknek csupán a fele szeretne élni az asszisztált reprodukciós segítséggel, pedig a 2014-es számok szerint a beavatkozások révén – ha már a 15%-uk sikeresen végződik – világszinten hatmillió gyermek születik meg, mely szám Európában egyébként különösen magas.

Az előadás végéhez közeledve a gyülekezetek szerepéről, a társas támogatás rendkívüli erejéről szólt az előadó. Az érzelmi hullámvasútként megélt folyamat során a kéretlen kioktatások, tanácsok, a társadalom és a közvetlen környezet felől kimondottan vagy akár kimondatlanul sugallt elvárások nyomás alá helyezik a párt, akik az esetek többségében épp azoktól a személyektől távolodnak el ennek következtében, akikre a legnagyobb szükségük volna.

„Szükség van a lelki segítségnyújtásra, különösen akkor, ha valaki rálépett az orvosi eljárás útjára, de ugyanígy hangsúlyozandó a tudatosság, a lelki és egészségi tudatosság egyaránt. Meg kell érkezni lelkileg is abba az állapotba, hogy nő vagyok és gyermeket fogadok be, mert – hiába gondoljuk a mai teljesítménykényszeres társadalmunkban másként – nem elég csupán a szakmai kiteljesedés, fontos az is, de nem elég.” – zárta gondolatait az előadó, majd a rendezvényt a Sejtjeink című, egy lombik-programban résztvevő pár megpróbáltatásokkal teli küzdelmét megörökítő dokumentumfilm részletének megtekintésével zártuk.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?