A gondozó minőségi ideje

„Bármi, bármelyikünkkel megeshet. Megtörténhet, hogy leépülünk. Megrendítő, hogy az ember sosem lehet eléggé felkészült arra, ami vele történhet, legyen az jó vagy rossz dolog.” Koncz Ilona pszichológus az Alzheimer Café elnevezésű rendezvény vendégeként mondta ezeket a gondolatokat még 2016-ban Jászberényben.

INDA elnevezéssel 2015/16-ban a jászberényi Szent Klára Idősek Otthona részt vett egy demencia érzékenyítő programban, pályázatban fenntartójukkal, a Katolikus Szeretetszolgálattal karöltve. Ennek részeként havi találkozásokat szerveztek Alzheimer Café néven, ahová minden érdeklődőt, hozzátartozót vártak, hívtak, akik a témában érintettek voltak valamilyen formában.
A demencia, vagyis a szellemi leépülés nevezhető korunk egyik népbetegségének is, sokan mégis nagyon keveset tudnak róla. Akkor szembesülnek csak vele, amikor hozzátartozójuknál furcsa dolgokat vélnek felfedezni. A szellemi leépülés egyik gyakori tünete a rövid távú memória sérülése. Persze egy jelből még nem kell arra következtetnünk, hogy szerettünk ebben a problémában szenved, hiszen több tünetegyüttes hatása és szakember véleménye támaszthatja ezt igazán alá, mégis nem árt figyelmesnek lennünk.

A Szent Klára Idősek Otthona munkatársai által szervezett Alzheimer Café-k egyik fontos célkitűzése volt, hogy ezekre a figyelmeztető jelekre felhívják a hozzátartozók figyelmét, és segítséget nyújtsanak, hogy probléma esetén hová kell fordulni az érintetteknek.

Az INDA pályázat 2018-ban ismét útjára indult Demencia Információs Órák (DIÓ) elnevezéssel, ami több tekintetben is más, mint annak idején az Alzheimer Café-k.
Egy évig tartó programsorozatról van szó, ahová ezúttal elsősorban olyan emberek jelentkezését várják a szervezők, akik otthon ápolják demenciával élő hozzátartozójukat, nem ápoló, gondozó a végzettségük, és napi szinten kapcsolatba kerülnek a betegséggel.

Cél, hogy a demenciával élő személyeket gondozó családok, segítő hozzátartozók olyan ismeretekhez jussanak, melyeket a mindennapokban praktikusan tudnak használni. A havi – szakértői vezetéssel működő – alkalmak úgy készítik fel a résztvevőket a tudásra, hogy közben saját megélt élményeiket közösségben megosztva, egymástól is tanulva, tabukat ledöntve képessé váljanak a professzionális gondozás végzésére.

Az első találkozásra október elején került sor. A Szent Ferenc Egyesített Szociális intézmény adott otthont a rendezvénynek, melyet sok érdeklődő megtisztelt jelenlétével.
A résztvevők tizenkét alkalommal találkozhatnak egymással, és képzett szakember segítségével kaphatnak bővebb tájékoztatást a betegség kezeléséről, mindennek lelki oldaláról, és arról, hogy hozzátartozóként az egyén hogyan tud erőt meríteni, mentálisan odafigyelni saját magára, ezen keresztül a betegséggel küzdő hozzátartozójára.

Bagyinszki Zoltánné tréner vezeti a tizenkét alkalomból álló foglalkozásokat, aki Gyuláról érkezett, negyvenegy évet töltött a hazai idősellátásban, huszonöt éve foglalkozik a demencia kérdéskörével. Kutatásokban vesz részt, előadásokat tart, Alzheimer Cafét szervezett Gyulán, harminc éve tanít középfokú, felsőfokú képzésekben.

Az első rendezvényen elsősorban a gondozó minőségi ideje kapott kiemelt szerepet, annak alkalmazása, elsajátítása, a módszer ismertetése, saját élmények befogadása a csoport aktív részvétele mellett. Elhangzott, nagyon kiemelt a munka, a pihenés, a gondozás időarányos elosztása. Lényeges ebben, hogy a társadalmi, baráti kapcsolatokat is „ápolni” szükséges a gondozónak, ezeket nem szabad elhanyagolnia, hiszen megfelelő rekreáció, mindig megújult energiaforrás szükséges ahhoz, hogy türelemmel, odaadással tudják végezni hozzátartozójuk ápolását, gondozását. A tréner felhívta a figyelmet annak fontosságára is, hogy a környezetből érkező negatív vélemények nem szabad, hogy befolyással legyenek a gondozóra. Meg kell találni az egészséges érzelmi kapcsolatot önmaga és az ellátott személy között.

A résztvevők érdeklődőek voltak, többen megosztották saját élményeiket, tapasztalataikat és ezt kívánják folytatni majd a szervezőkkel közös együttműködésben a következő alkalommal, amely november 13-án, szerdán lesz, 16 órai kezdettel a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézményben (Jászberény, Hatvani út 35.).

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?