Fűtsünk okosan!

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a 97/2019.(III.13.) határozatával fogadta el Jászberény Város 2019. évi Környezetvédelmi Akciótervét. Az Akcióterv egyik kiemelt fejezete a város levegőminőségének javítása.

A levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk. Az elmúlt években elkészített országos felmérések alapján az egészségre legártalmasabb kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá. Sajnos ezzel a ténnyel nagyon sokan nem vagyunk tisztában, a rossz levegőért elsősorban az ipart és a közlekedést tesszük felelőssé. A fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen a város azon területein, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, esetenként hulladékot használ fűtésre. A nem megfelelő tüzelőanyag használata, a helytelen tüzelés jelentős mennyiségű kisméretű részecske-kibocsátással jár, ami a környezetben élők egészségét – elsősorban a gyermekekét és a szép korúakét – közvetlenül károsítja.

A helytelen tüzelés egészségügyi hatásai. Az emberi szervezetre az égésből származó, szénalapú részecskéknek alapvetően gyulladást előidéző hatásuk van. A por részecskékhez kötődő nitrátok, szulfátok és kloridok kevésbé mérgezőek, de hatásuk egyáltalán nem elhanyagolható. A porrészecskék felületén a mérgező anyagokon kívül (pl. fémek, karcinogén, mutagén anyagok) baktériumok, vírusok, és gombák is megtapadhatnak, így könnyen bejutnak a légutakon keresztül a szervezetbe. A belélegzett porok méretétől, minőségétől és a felületükön megkötött anyagok tulajdonságaitól függően az emberekben különböző betegségeket okoznak (pl. szilikózis, azbesztózis, kenderláz, pamutláz).

A kisméretű részecske koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága és vérrögösödés léphet fel. Minél kisebb a szálló részecske mérete, annál „távolabb” jut a szervezetünkben is. A kisebb részecskék elérik a tüdőben a gázcsere helyszíneit, ahol hozzákötődnek a bő vérellátású tüdőhólyagocskákhoz. Innen nagyon könnyen továbbjutnak a szövetekbe, ahol akár évekre is lerakódhatnak. Ez a mérettartomány a legveszélyesebb az egészségre. A tüdőszövetekben lerakódott részecskék összetételüktől függően különböző ingereket, gyulladásos folyamatokat váltanak ki a szövetekben és sejtekben egyaránt. Az ultra finom részecskék képesek behatolni a vérpályába, és ezáltal a szervezet különböző szerveibe transzportálódni, így kimutathatóak a májban, szívben és az agyban is. Az ultra finom részecskék szervezetbe való jutásuk során első sorban szívritmuszavarokat, érszűkületet, megemelkedett szintű véralvadást és vérben megjelenő gyulladásfaktorok fellépését okozzák. Ezek a hatások szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikófaktorai.

Mit ne égessünk?

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. A nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező szennyezőanyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Ezért Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is: úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, petpalack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag.
A fentiekben említett anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. Ezen túl, a nem rendeltetésszerű használat miatt a készülék garanciáját is elveszíthetjük. A szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. Amennyiben szén vagy fa között kell választanunk, inkább a fát preferáljuk. Ha úgy döntünk, hogy a szenet választjuk tüzelőanyagként, gondoljunk arra, hogy az olcsóbb, de rosszabb minőségű (magasabb kéntartalmú) barnaszenek és lignit használata során okozott légszennyezettség is nagyobb.

Hova fordulhatunk, ha a szomszéd „befüstölt”?

Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel és a káros tevékenység tovább folytatódik, bejelentést tehet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Jászberényi Járási Hivatalában (5100. Jászberény, Szabadság tér 16., Tel: 06-57/795-000, e-mail: jaszbereny.jarasihivatal@jasz.gov.hu), ahol panaszát a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják. Lehetőség szerint, próbálja meg dokumentálni (fotó, videó) az esetet, illetve tanúkkal támassza alá.

Jászberényi Polgármesteri Hivatal
Városüzemeltetési Iroda

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?