A pedagóguspálya emlékei

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus Díszoklevél-átadó ünnepséggel egybekötött öregdiák találkozóra várta egykori pedagógus hallgatóit október 12-én, az intézmény dísztermébe.

Az elnökség bevonulását és a Himnusz eléneklését követően dr. Varró Bernadett osztotta meg ünnepi gondolatait a népes publikummal. A főigazgató asszony hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számára, hogy ő adhatja át a pedagógus pályán eltöltött, több évtizedes munkásság elismeréseként járó díszokleveleket. „Már hallgatóként is sokat foglalkoztatott az a gondolat, hogy az elmúlt évtizedek alatt kik tanultak ezen falak között, kik koptatták a lépcsőket, kik hallgatták az oktatók intő szavait? Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy évről évre találkozhatok azokkal az egykori diákokkal, akik ötven, hatvan, hetven éve vehették át diplomájukat.” – fordult hálával a megjelent pedagógusok felé, akik büszkén emlékezhetnek vissza arra a több évtizedre, melyet a legszebb hivatásnak szenteltek életükből.

Az átadott elismerés azt fejezi ki, hogy kisgyermekek százait, ezreit tanítva, nevelve végezték az emberformálás felelősségteljes feladatát, amely a történelem oly sok vihara között sokszor nem volt egyszerű feladat. Ám a számos nehézség ellenére is megőrizték a hitet, szívükben a jóságot, kitartottak és kitartásra neveltek szülőket, gyermekeket egyaránt. „Kérjük, meséljenek családtagjaiknak a pedagóguspálya szépségeiről, emlékeikről, tapasztalataikat adják át a jövő nemzedékének. Őrizzék szívükben a felejthetetlen diákéveket, és életpályájuk emlékét, legyenek legalább erre a napra ismét a jászberényi tanítóképző diákjai. Isten áldása kísérje önöket!” – zárta beszédét a főigazgató asszony.

A folytatásban Szabó Tamás köszöntötte a díjazott nevelőket. A polgármester személyes meglátását tárta a hallgatóság elé, miszerint vallja, nem etikus a különböző végzettségeket, szakmákat és munkaterületeket rangsorolni, mégis, minden teljesítménynek alapja a képzés, az oktatás, és ennek értelmében, elsősorban a jó pedagógus. „Számomra a szakmák legnemesebbje a pedagógusi szakma. A dolgok itt dőlnek el, az önök munkája által. Természetesen óriási szerepe van a családnak is, de minden olyan dolgot, amit jó irányba lehet terelni, azt a pedagógus, a tanítók, a tanárok végzik el, ezért maximális hála illeti őket mindenki részéről.” – fogalmazott a polgármester.

Az ünnep fényét a továbbiakban Réz Lóránt, az egyetem oktatójának zenei produkciója emelte, a zongoraművész Claude Debussy G-dúr Arabesque című darabjával kedveskedett az oklevelek leendő birtokosainak. A felsőfokú végzettséget szerzett diplomás személyek, jelen esetben tanítók, akik oklevelüket legalább ötven évvel korábban szerezték a megfelelő felsőfokú vagy annak jogelőd intézményében, díszoklevél átvételére jogosultak. A rendezvény a 22 arany, a 15 gyémánt, a 4 vas, és a – 70 év alázatos tanítói munka után adható –, rubindiploma átadásával folytatódott, ez utóbbit Rózsa Imréné kapta kézhez, aki népiskolai tanítói oklevelét 1949-ben vehette át a Jászberényi Tanítóképző Intézetben. Az elmúlt hetven évben végzett pedagógusi munkáját kimagasló szorgalom jellemezte. Ennek elismeréseként 2014-ben vehette át vas oklevelét. Mai napig városában minden ünnepi eseményre szeretettel hívják és várják, mindemellett a város lakóinak és volt tanítványainak szeretetét élvezi.

A Díszoklevél-átadó Szenátusülés a Szózat eléneklésével, és az elnökség kivonulásával zárult. Az ünnepeltek az állófogadásra berendezett teremben osztották meg egymással örömüket, és idézték fel az elmúlt, értékteremtésre fordított évtizedek legszebb emlékeit.

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság, a Jászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé újságírója.
Kazsimér Nóra

Latest posts by Kazsimér Nóra (see all)

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság, a Jászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?