Az önkormányzatok lehetőségei

A Közösen Jászberényért Egyesület október 3-án, csütörtökön tartotta kampányzáró lakossági fórumát, melyen a szervezet képviselőjelöltjein kívül az ellenzéki pártok egy-egy országos előadója is tiszteletét tette.

A helyszín ezúttal is a Városi Könyvtár kamaraterme volt, ahol az önkormányzatok helyzetéről és lehetőségeiről Arató Gergely (DK), dr. Gyüre Csaba (Jobbik), Hiszékeny Dezső (MSZP) valamint Takács Zoltán (Momentum) diskuráltak.

Budai Lóránt, az egyesület polgármesterjelöltje bevezetőjében az önkormányzatiság autonómiájáról szólt, mely rendszer jól működött a 20. század közepéig, amikor is a kommunizmus megfosztotta jogaitól az önkormányzatokat. Ezt fölismerve, a rendszerváltoztatás idejében az országgyűlés igyekezett visszaadni a privilégiumokat, ám 2010-ben elindult egy folyamat, melynek következményeként újból hanyatlás következett.

„Ez volt az első olyan alkalom, amikor nem egy külső hatalom nyomására történt mindez, hanem egy magát nemzetinek hazudó hatalom regnálása alatt. A jászberényi közérdekek megvalósulását is befolyásolja a kormányzati póráz, hiszen sok esetben pártérdekek szerint születnek a döntések. Felül kell emelkedni az egyéni és pártérdekeken, a közösségért kell dolgoznunk ideológiáktól mentesen, akár a kormányzati akarattal szemben is.”

A folytatásban az ellenzéki pártok politikusai többek között a jelenkori önkormányzatok sorsáról, és a döntési hatalom helyi közösségekhez történő visszahelyezéséről szóltak. A képviselők szerint elvették a civilektől azt a jogot, hogy a saját sorsukról döntsenek, noha számtalan példa mutatja, ha egy önkormányzat a helyi polgárok érdekeit tartja szem előtt, az mindig megmutatkozik, akár az adott település finanszírozásáról, akár a fejlődés mértékéről, vagy a lakosság elégedettségéről van szó. A tájékoztató a szokott menetrend szerint kérdések megfogalmazásával, megválaszolásával ért véget.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?