Technológiák és a művészetek

A 2019 tavaszán indított, Jászberény Városi Önkormányzat és a Jászkerület Nonprofit Kft. részvételével zajló StimulArt projekt nemzetközi partnersége a kreatív gazdaság két jelentős létesítményét tekintette meg Linz-ben az elmúlt héten.

A mesterséges intelligencia és egyéb technológiák művészetekkel való fúziójának látványos eredményeit bemutató Arc Electronica Center-en kívül, a résztvevők meglátogatták a volt dohánygyár területén létrehozott kreatív cégeket, értékláncokat alkotó vállalkozásokat tömörítő komplexumot is (Tabakfabrik). A látványos kiállításokat és a területbejárást motiváló szakmai beszélgetések egészítették ki, amelyek elsősorban az összetett funkciójú létesítmények Európában is példaszerű működését érintették.

Linz, Európa vezető kreatív városaként vonzza a technológia alapú kutatásokra és együttműködésekre alapozott gazdasági tevékenységeket, az eredmények különféle művészeti értelmezését és mindezek népszerűsítését. Ilyen például az Arc Electronica Center és az általuk minden évben megrendezett fesztivál.

A Jászberény vezető partnersége mellett zajló és az Interreg Central Europe Program által finanszírozott, kulturális és kreatív gazdaság kisvárosi megerősítését elősegítő StimulArt projektben öt közép-európai kisváros és összesen kilenc partnerszervezet vesz részt. A projekt 2022 tavaszáig tart.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?