Kiadtuk a feszültséget!

Régen látott sokaság gyűlt össze a mozi galérián, a Klubkoncert sorozat szeptember 27-én, péntekre hirdetett programján. Az élénk érdeklődés várható volt, hiszen Vörös Pistit láthatta és a Prognózis legendás slágereit hallhatta a népes közönség ezen az estén.

Már a kezdést megelőzően megtelt a színpad előtti tér Vörös Pisti jókora rajongó bázisának tagjaival, melyben idősebb, középkorú és fiatal, jól öltözött, hétköznapi és loboncos rocker egyaránt helyet talált. Zenekedvelők, akik csak hírből, és a régi bakelit korongokról ismerik a zenekart, rajongók, akik lelkükben még őrzik az egykori emlékeket, a dalokat, akik akkor voltak fiatalok, amikor a Prognózis az egyik legsikeresebb hazai zenekar volt. A közönség korosabb tagjai közül még sokan felemlegették a nyolcvanas évek közepén, a hűtőgépgyári strand 50-es medencéjében tartott emlékezetes koncertjüket.

Kilenc után valamivel Vörös István rettenthetetlen szabadcsapatával belevágott. Azt hittük, az elején beharangozott 25 dal elég lesz, de aztán a végén rádöbbentünk, hogy nagyon is kevés! De annyi jó daluk van, lehetetlen egy műsorba belegyömöszölni valamennyit.

A zene és az élet, na meg a közönség szeretete áradt a muzikalitással és humorral átszőtt koncert minden pillanatából. A fáradhatatlan frontember végig rendkívül közvetlen volt a közönséggel, látszott rajta, hogy élvezi a bulit. Zenekarának tagjai is vidáman és jól muzsikáltak, fergeteges élmény volt hallgatni őket.

Vörös István már „régi motoros”, a Prognózis csapatában énekes-gitárosként szerzett nevet magának. A ’80-as években több nagy sikerű lemezt is megjelentetett, jó pár örökzölddel ajándékozva meg a magyar rockot. Manapság kevesebbet hallani Pistiről, pedig jó pár, egytől-egyig remek szólóalbumot is kiadott a Prognózis óta eltelt években. Olyasfajta zenét játszik, olyan szövegekkel, ami emberséges, baráti hangulatú, őszinte rockzene, és könnyű vele azonosulni, mert a legtöbb arról szól, amit mindannyian megélünk, a szerelemről, meg az élet különféle kalandjairól.

A koncert folyamán a nagy Prognózis-slágerek, Piknik Club dalok, valamint Pisti későbbi, könnyen megjegyezhető dallamú, fülbemászó, igényes szerzeményei egyaránt terítékre kerültek. Azért a népes közönség, ami végig ugrált és táncolt, a dalok között még mindig a „Nózis-Nózis-Prognózis” rigmust skandálta.

Szólt a vadóc „Tele van a város szerelemmel” de az „Add ki magadból a feszültséget” tételen sem fogott az idő, és persze a kihagyhatatlan rock himnusz, a „Hajsza közben”, amit Pisti a közönség közé vegyülve énekelt. Elhangzott egy-két melankolikusabb, akusztikus gitár alapú szerzemény is, amiket szívet-lelket megérintő gondolatai miatt lehet nagyon szeretni. Néhány szám erejéig hazai pályán is színpadon láthattuk Szalóki Anett énekesnőt, aki nélkülözhetetlen előadója az Ellopott percek slágernek. Vörös Pisti sokszor átadta a terepet fiatalabb kollégájának gitározás terén és csak az énekre összpontosított, vagy éppen felváltva játszottak, de azért a szájharmonikája is előkerült.

Ízig-vérig hangulatos, remek buli kerekedett, egy igazi jó kedélyű koncert, melynek „egyetlen hibája”, hogy nem tartott tovább!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?