A városlakók érdekét képviselnék

A Közösen Jászberényért Egyesület szeptember 24-én, kedden tartotta választási programismertető fórumát a Jászberényi Városi Könyvtár kamaratermében. A tájékoztatón a szervezet képviselőjelöltjei osztották meg elképzeléseiket a várost, és annak jövőjét illetően.

A programbemutatón a jászberényi ellenzéki összefogásban résztvevő tíz képviselőjelölt is bemutatkozott, felszólalásukban számot adtak a közösen szerkesztett választási kiadvány részleteiről.
Budai Lóránt, az egyesület polgármesterjelöltje bevezetőjében elmondta, 2010 óta tölt be önkormányzati képviselői posztot Jászberényben. Pályája elején úgy vélte, pártpolitikától függetlenül is lehet tenni a városért, és ha a település érdeke azt szolgálja, félre lehet tenni az ideológiákat. Elmondása szerint az utóbbi évek sajnos azt bizonyították, hogy ez nem így van.

„Bármilyen építő jellegű hozzászólásunk volt, a város vezetése lesöpörte az asztalról, és bármennyire szerettük volna segíteni az itt élő emberek mindennapi életét, sajnos nem találtunk értő fülekre. Az elmúlt időszakban azonban egy egészen más szituáció alakult ki. Arról tudok számot adni büszkeséggel, hogy ez egy másfajta folyamat elindulását jelenti. Az elmúlt bő félévben a városunkban található és működő ellenzéki pártok le tudtak ülni egy asztalhoz, meg tudták egymást hallgatni és tudtak olyan döntéseket hozni, melyekkel elsősorban a városlakók érdekét kívánják képviselni. Ennek a közösen gondolkodásnak az első produktuma az a választási program, melyet most a kezükben tartanak. Nem gondoltuk, hogy űberelnünk kell az előttünk elhangzottakat, azt gondoltuk, hogy egy hiteles, valóban a városért, annak érdekét szolgáló programot kívánunk letenni, majd megvalósítani.” – foglalta össze Budai Lóránt, majd hozzátette, a programot elsősorban hozzáértő civilekkel, lokálpatrióta szakemberekkel együttműködve hozták létre, Jászberény és az itt lakók érdekeit szem előtt tartva.

A továbbiakban a képviselőjelöltek szólaltak fel, akik a végül közel kétórás hosszúságúra duzzadt rendezvényen a programba is bekerült témakörök egyes szegmenseiről osztották meg véleményüket.

A tíz oldalas összeállított anyagot kinyitva elsőként a változást megcélzó egyesület jelenlegi viszonyokat kritikusan bemutató bekezdéseit olvashatjuk, melyben a csökkenő lakosságszám, a meglátásuk szerint be nem tartott ígéretek, továbbá az eladósítás témaköre kerül előtérbe. A folytatásban Jászberény átlátható, korrupciómentes és szolgáltató, gyarapodó várossá történő átalakítását taglalják a szerkesztők, majd megismerjük az egyesület célkitűzéseit, melyek megvalósulásával ígéretük szerint a város a tudás és az egészség központja lehet a jövőben, ahol jó élni, ahol jó itthon maradni.

Az anyagból kitűnnek a helyi közlekedés, a településüzemeltetés, a környezet – és természetvédelem területét érintő fejlesztés-elgondolások, továbbá a város fenntarthatóvá válásának törekvése is, melynek sarkalatos pontja a megfelelő hulladékgazdálkodás. A szervezet tagjai megválasztásuk esetén vállalják, hogy Jászberényt kulturális szempontból politikamentessé teszik, a városban nyugalmat nem zavaró szórakozóhelyeket létesítenek, gondolnak a fiatalabb korosztályokra akár kikapcsolódásról, akár sportról legyen szó. A kiadvány a közbiztonság kérdéskörével kapcsolatos ambíciók felvázolásával, a hátoldalon feltüntetett, a Közösen Jászberényért Egyesület képviselőjelöltjeinek felsorakoztatásával zárul.

*****

Ide tartozik, hogy másnap, szerdán délelőtt a Jobbik Magyarországért Mozgalom frakcióvezetője, Jakab Péter tartott sajtótájékoztatót, majd utcafórumot a Szentháromság téren. A politikus országos kitekintésben értékelte a közelgő önkormányzati választásokat, így reflektált az Electrolux átszervezésére, a munkabérekre és a külföldi vendégmunkások jelenlétére. Kifejtette, hogy „Budai Lóránt megválasztásával Jászberény a nyugathoz tartozhatna, az emberek minőségi munkahelyet kapnának, minőségi munkabérrel.”

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?