Carmina Burana Visbekben

„Ó Szerencse, változékony vagy, miként a Hold.” Így kevesen ismerik fel a szöveg mögött rejlő grandiózus zeneművet. De ha azt hallják: „O Fortuna, velut Luna statu variabilis” – már lehet is dúdolni Carl Orff német zeneszerző, világi élvezeteket dicsőítő költők verseire komponált, a tavasz, a szerencse, a szenvedés és a szerelem himnuszaként is ismert művét

Dúdolni?! A nagyzenekarra, ütősökre, nagylétszámú kórusra, gyerekkórusra és a három szólistára írott kantátának már az első, szó szerint ütős hangjaitól libabőr futkos a hallgatóságon, és ez így marad a több mint egy órás előadás alatt is.

Nos, ennek az érzésnek, hangulatnak volt a részese a Cantate Nobis Énekegyüttes augusztus 24-én, a németországi Visbekben. Ez az egyszeri vállalkozás, egyben a CNÉ meghívása Hermann-Josef Suelmann, a Madrigalchor Vechta karnagyának és dr. Norbert Wiens, a kórus elnökének, a „Visbeki Kultúrkör” tagjának vezetésével, fáradhatatlan szervező munkájával valósulhatott meg. Visbek város fennállásának 1200 éves jubileuma tiszteletére a város elöljárói, élükön Gerd Meyer polgármesterrel, ünnepségsorozatot szerveztek, melynek egyik leglátványosabb része volt ez az előadás, hogy az itt élők, és az ide látogatók egy feledhetetlen estét élhessenek meg.

A CNÉ heti két próbával elevenítette fel/tanulta meg a nyár folyamán a Carmina Burana-t Thormanné Husznay Mária karnagy vezetésével. Az augusztus 21-i induláskor lelkes, tudással és elszántsággal felvértezett harminc énekes szállt fel a buszra. Prágában megszállva volt idő és lehetőség pár órás belvárosi sétára. Prága patinája éjszakai megvilágításban még látványosabb volt, kocsmáinak hangulatába – a kihagyhatatlan helyi sörspecialitásoknak és knédlis ételeknek köszönhetően – is belekóstolhattunk. Másnap este már együtt próbáltunk a visbeki Városháza előtti téren felállított óriási színpadon a kórustagokkal és zenekarral.

A mintegy 150 tagú felnőtt kórust a Madrigalchor Vechta és a CNÉ tagjain kívül lelkes vechtai, visbeki és környékbeli települések önkéntes énekesei alkották, akik hónapokig készültek erre az eseményre.

Pénteken néhány vechtai kórustag kíséretében meglátogattuk Bréma belvárosának nevezetességeit, melyekből számunkra a legérdekesebb – természetesen –, a Grimm-meséből ismert, négy állatot bemutató „Brémai muzsikusok” szobor volt. A hely ihlette vagy sem, de a CNÉ rögtönzött műsort tartott a szamár, a kutya, a macska és a kakas szobra mellett, az összesereglett turisták legnagyobb örömére. Egy tv-stáb még interjút is készített énekes társunkkal, melynek mi más lehetett a témája, mint a mese. A kellemesen fárasztó nap ismét Visbekben ért véget, ahol már a szólistákkal és a zenekar ütőseivel kiegészült előadás főpróbája zajlott.

És aztán eljött a nagy nap! Impozáns látványt nyújtott a Városháza előtti téren berendezett nézőtér, mely a műsor kezdetéig zsúfolásig megtelt (1200 néző, stílusosan az évfordulóhoz). Gerd Meyer polgármester köszöntőjében kiemelte: „Megható és csodálatos érzés a színpadon állva ilyen sok vendégre tekinteni”. Majd hozzátette: „Mint polgármester a mai estén már nem is lehetek büszkébb”. Külön megköszönte a Jászberényi Cantate Nobis Énekegyüttes részvételét a projektben.

A nagy koncentrációt igénylő, tételeiben eltérő hangulatú, szoros ritmusú művet Hermann-Josef Suelmann valóban mesteri fokon vezényelte a mintegy ötven tagú „Schlossorchester Oldenburg” zenekar nagyszerű kíséretével. A szólisták – Alexandra Schermann (szoprán), Philipp Kapeller (tenor), Tomasz Wija (basszbariton) – is brillíroztak.

Az 5-12 éves kislányokból és kisfiúkból álló negyven fős „Ragazzi” gyermekkórus szívet melengető mosolyt fakasztott sokak arcára. Mellettük a korhű ruhába öltözött tánccsoport, valamint az először meglepő, de koncepciójában mégis odaillő, légies tornászok képileg is alátámasztották a szöveg és a dallam tartalmát, hangulatát. A színpadra kifeszített vetítővásznon Visbek környéki természetfotókban gyönyörködhetett a közönség az előadás alatt.

A vendégek felállva, percekig tartó tapssal és ovációval köszönték meg az előadást. Azt gondolná az ember, hogy ezt nem lehet fokozni, de igen! Beethoven IX. szimfóniája 4. tételének eufórikus előadása zárta az estét. A közönség a hangverseny végén állva énekelte a kórusokkal és a zenekarral együtt a IX. szimfónia „Örömóda” dallamát, mely évtizedek óta egyben az EU himnusza is. Ez alatt a kivetítőn mindvégig három (fehér, barna, fekete) összekulcsolt kéz jelképezte az összefogást, az együvé tartozást. A rendezvényt pompázatos tűzijáték zárta.

Vasárnap délelőtt még egy örömteli bemutatkozás várt a Cantate Nobis Énekegyüttesre a vechtai Városházán. A vendéglátó Madrigalchor Vechta tagjaival együtt egy „matinékoncert” keretében adtunk hangversenyt a szép számú és hálás közönség előtt. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a visbeki polgármester is. Az előadáson elhangzott többek között a CNÉ és karnagya, Thormanné Husznay Mária számára írt Christoph Kirchberg Das Ave Maria műve, mely a szerző felvételén a világhálón is meghallgatható. Egy csoda! https://youtu.be/LHKufjPH74g

A Tréfás pisztráng német nyelvű feldolgozásai mellett elhangzott a francia Dirait-on, a kiváló hangulatú Scandinavian Shuffle, majd műsorunkat egy igazán magyaros lendületű, hangulatú számmal, Vavrinecz Béla Széles a Balaton művével zártuk. Lehetőség nyílt a CNÉ-t erősítő fiatal vendégművészek önálló bemutatkozására is, produkciójukat nagy érdeklődéssel és ovációval fogadta a közönség. A Madrigalchor Vechta élvezetes, összhangzásában nagyszerű és igényes műveket adott elő a fáradhatatlan Hermann-Josef Suelmann vezényletével. A hangverseny végén a két kórus együtt adta elő E. Whitacre – R. Kipling The Seal Lullaby és Oscar Peterson – H. Hamilton Hymn to Freedom című műveit, zongorán közreműködött Csóka Károlyné. Felemelő, lélekmelengető élmény volt!

Külön szeretném kiemelni és megköszönni a családok önzetlen vendégszeretetét, amellyel elhalmoztak bennünket. Nagyszerű érzés és élmény volt ismét egy közös produkcióban szerepelni a vechtai Madrigalchor-ral, óriási köszönet dr. Norbert Wiens elnök úrnak és Hermann-Josef Suelmann karnagy úrnak! Reményeink szerint még frissen fog élni a vendéglátók emlékezetében a zene erejével is alátámasztott, immár 25 éves testvérvárosi kapcsolat, melynek megerősítésére szeptember végén népes jászberényi küldöttség látogat Vechtába, köztük karnagyunk, Thormanné Husznay Mária és a CNÉ elnöke, Madarász Lajos is.

Szivos Ilona
CNÉ titkár

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?