Átadták a portelki bekötőutat

Ünnepélyes keretek között átadták szeptember 13-án, pénteken a jászberényi önkormányzat és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. rendhagyó együttműködésével megújult portelki bekötőutat, ahol négy évtizedes aszfaltréteget cseréltek újra.

Kátyús, egyenetlen volt már a felülete, a padkája is gödrös a több mint negyven éve létesített aszfaltútnak, ami a település központjába bevezet. Több évtizednyi várakozás után sikerült elérni a Jászberényhez tartozó településrész, Portelek és a környező tanyavilág elsőszámú megközelíthetőségét jelentő, szilárd burkolatú bekötőút megújítását.

Az eltelt évek alatt több próbálkozás is volt a helyreállításra, és a szétmorzsolódó szegély kezelésére, de csak idén nyáron sikerült tető alá hozni a megállapodást. Az így létrejött együttműködésben a Magyar Közút megyei Igazgatósága és a Jászberény Városi Önkormányzat voltak partnerek.

Az útátadó eseményen résztvevőket Balog Donát, a Portelket is magába foglaló 10. számú körzet önkormányzati képviselője köszöntötte.

Szabó Tamás polgármester beszédében kiemelte azt az együttműködést, ami a településrész érdekében a Magyar Közúttal létrejött, mert így tudták fele-fele részben finanszírozni a megújítás nyolcvanmilliós költségét.

A beruházás műszaki paramétereit Vántsa Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója ismertette. A 2,3 km-es, 3m széles, 5cm-es kopóréteggel terített útfelülethez az aszfaltot, 1080 tonnát Jászberény közbeszerezte, a Közút pedig a gépi megmunkálást, a megújítás szakmai részét biztosította.

A szalagátvágás előtt Pócs János országgyűlési képviselő a beruházással kapcsolatban kiemelte, hogy minden ember számít: a tanyavilágban élők érdeke ugyanolyan fontos, mint azoké, akik Jászberényben vagy a fővárosban laknak. Kitért arra is, hogy külön figyelmet érdemel a Jászság központjának oltalma, a kistelepülés Portelek felett.

Az út átadását követő beszélgetésekből megtudtuk, hogy a korábbi 1976-os aszfaltozás és a jelenlegi megerősített állapotú felület akkor tart sokáig, ha normális közlekedési morál működik, halad rajta. Mezőgazdasági járművek közlekedésének kérdésére – az általuk okozott károsodástól hogyan óvhatják az utat –, újabb tervekkel készül az önkormányzat, és keresi rá a forrásokat. A tervek szerint épül egy bekötőút Jászboldogháza irányából is, és az Imrédy út jobb sorsa is megoldás lehet erre a problémára.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?