Felmenőink járgányai

Autós Motoros és Veterán Piknikre várták a szervezők augusztus utolsó szombatján az oldtimer verdák rajongóit a Gorjanc Ignác sétány játszótere melletti parkolóba.

A veterán piknikek elengedhetetlen velejárója a benzingőz, a borzongató kipufogóhang, vagy a retro életérzés, mindebből akadt bőven az augusztus 31-i összejövetelen. Az esemény megrendezésére a Jászberényi Fogathajó Versennyel párhuzamosan került sor, így azoknak is lehetőségük nyílt felmérni a múlt autócsodáit, akik nem célirányosan érkeztek a találkozóra. Ugyanígy a gyakorlott sofőrök – a lóerőt nem mellőzve –, a merev kormányt laza gyeplőre cserélhették a szomszédos fogatpályán.

Már a kora reggeli óráktól sorra gurultak a járműkülönlegességek a parkolóba, a felsorakozott repertoárt délutánra pedig rally versenyautók, gyorsulási motorok és tuning kocsik is bővítették. Az idősebbek számára igazi nosztalgiakirándulás volt a nap, még a fiatalabbak a tűzoltó és traktorsimogatóban, vagy a volán mögött – a járgányok miniatűr, elektromos változatában – élhették ki kíváncsiságukat.

A programot olyan izgalmas versenyszámok, ügyességi feladatok színesítették, mint az autós limbóvetélkedő, a felni kitartó megmérettetés vagy a motorhang bemutató. Kiegészítő időtöltésként a gyerekek ugráló várban melegítettek a játszóházi kalandokra, hogy a kisvasútban, vagy a csillámtetováló szakértő kezei alatt kipihenjék a fáradalmakat.
A játék közben – legyen az bármilyen korosztálynak való – hamar megjön az étvágy, különösen ha olyan finomságok sorakoznak fel a pultokon, mint a pörköltek, a kürtőskalács és a lángos, melyekből mindenki találhatott kedvére valót a találkozó ételkínálatában.

Aki inkább jótékony szándékát szerette volna gyakorolni, az is megtalálta számítását. A támogatói jegyből befolyó összeggel a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház Gyermekosztálya gazdagodott, sőt, egyes szelvények tárgynyereményeket és szolgáltatásokat értek a későbbi tombolasorsoláson.

Az autók – és mindenféle jármű – tekintetében elmaradhatatlan a kellő gondoskodás, a biztonságos felszereltség, hiszen a különféle kiállításokon, vagy az országút porában koptatott járgányokat nem kíméli az idő vasfoga. A Zozo Autókozmetika és Fényszórópolírozás helyszíni takarítást és polírozást vállalt, a Groupama Garancia Biztosító pedig biztosítási ajánlataival állt az utasok rendelkezésre.

A rendezvény végén a járműveket a közönség és a zsűri szavazatai alapján díjazták, a legjobbak értékes trófeákkal, ajándékokkal térhettek haza.

Fotó: Gémesi Balázs

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?