Érzelmek hullámain

A Jövőkép Alkotók Egyesülete invitálta rendhagyó kiállításra a művészetbarátokat szeptember nyolcadikán, vasárnap délelőtt. A város különböző pontjain elhelyezett „Hullámoszlopok” újultak meg az egyesület művészeinek keze nyomán, ezeket tekintettük meg performance-szal díszített kiállításmegnyitó kulturális sétánk során.

Az egyesület nevében Góg Zoltán köszöntötte a művészeket, a várost képviselő Hajnal-Nagy Gábor alpolgármestert, a támogató K&H Bank részéről Kriska-Sali Szilvia fiókigazgatót, a műsorban szerepet vállaló Kormos László színjátszót, és az érdeklődő közönséget a túra első állomásán, a Rozália kápolna előtt.

A város köztereit díszítő Hullámoszlopok című kortárs képzőművészeti megnyilvánu­lássorozat első szériája 2016-ban készült el. A három év időjárási viszontagságai kicsit megtépázták az alkotásokat, így azok megérettek a felújításra. A művészek ezért döntöttek a megújulás, illetve az új alkotások létrehozása mellett. Az ötlettel támogatás reményében felkeresték a K&H Bankot, ahol Kriska-Sali Szilvia fiókigazgató személyében partnerre talált a kezdeményezés.

Az előzmények ismertetését követően az igazgató asszony köszöntötte a megjelenteket és mesélt arról, miért érezte szükségesnek csapatával együtt a művészet pártolását. A bank és a képzőművészet viszonyát jól tükrözi, hogy az intézmény már 2008 előtt művészeti alkotásokat kezdett el gyűjteni, amelyek idővel egy olyan egységes gyűjteményt alkottak, amely abszolút beilleszthető a bank kommunikációs stratégiájába. A gyűjtemény magában foglalja azt a brandet – az innovativitást, a modernséget, a lendületességet, könnyedséget, felszabadultságot –, amit a bank képviselni kíván.

A hullámokban mindez megtalálható, tehát teljes mértékben tud kapcsolódni a bank filozófiájához ez a művészeti vonal. A bankban a művészet a mindennapok része. A tárgyalókban, irodákban kiállított alkotások olyan pluszt adnak a munkatársaknak, ami tudat alatt kreatívabbá teszi a gondolkodásukat, esetleg kikapcsol vagy megnyugtat. A városi séták során való találkozás művészeti alkotásokkal, mint például a Hullámoszlopok is, hasonló hatást válthatnak ki a szemlélőben. Pozitív energiával töltenek fel, gyönyörködtetnek és elgondolkodtatnak.
Az alkotók minden egyes hullámnál előzőleg megfogalmaztak olyan gondolatokat, amelyek kapcsolódnak az adott alkotáshoz. A papírra vetett érzéseket Kormos László formálta elhangzó szavakká minden egyes Hullám előtt.

A Rozália kápolna előtt Koncz Gábor Feltételesen szabad című művét szemléltük meg a hozzá kapcsolódó emóciók meghallgatásával. Innen a Városháza elé sétáltunk, ahol Fejős László csak alszOM című alkotása látható. A Conselve parkban Farkas Edit KapcsolatOK című képe serkent gondolkodásra. A mozi előtt Bíró Boglárka Színszörf című festményével találkozhat a járókelő. A kulturális séta következő megállójában, a Fürdő bejáratánál Bartos Kinga Szabadon című hullámjánál töltöttünk el néhány gondolatébresztő percet.

A körséta záróképe az Apostol kávéház teraszán várta a művészetbarátokat egy közös alkotásban megnyilvánuló Hullámoszlopon. A közösen létrehozott kép kollektív gondolatokat is kívánt. Ezt a kihívást a művészek kortárs alkotókhoz méltón úgy oldották meg, hogy egyszerre olvasták fel a művekhez kapcsolódó megfogalmazott érzelemeiket. A szabadjára engedett szavak összekapcsolódtak és távolodtak, különbözőek voltak, mégis egységet alkottak, lüktetve szétváltak, majd ritmusukban összeforrtak, mint a parthoz ütköző tenger hullámai.

Az élményt a kávéház teraszán közös reggelivel koronázták meg a résztvevők.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?