A zene erejével

A Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttese tartott magasztos élményt adó koncertet szeptember nyolcadikán, vasárnap délután a Szentkúti templomban.

A Budapesti Fesztiválzenekar azt a célt tűzte zászlajára, hogy túl a koncerttermeken minél több közösséghez eljuttassa a muzsika élményét. Azért dolgozik, hogy a zene erejével kapcsolja össze az embereket. Koncertkörútjuk Budajenő és Gyönk után Jászberénybe vezetett, ahol zsúfolásig megtöltötte a programnak otthont adó Szentkúti templomot az érdeklődő közönség.
Lesták Bedő Eszter vezényletével Bach kantátát adtak elő a kor hangzásvilágához igazított speciális hangszereiken, valamint Kovács Ágnes, Gavodi Zoltán, Mészáros Péter, Cser Krisztián gyönyörű énekhangján.

A zenekarvezető a művek elhangzása előtt mesélt Bach gyermek- és ifjúkoráról, lelkületéről és a korszakról amelyben a mester élt. Az információkkal még közelebb hozta a zenei élményt a laikus hallgatók számára is. Külön felhívta a figyelmet a padokban elhelyezett szövegkönyvre, amelynek magasztos tartalma érdemes volt a zenei kísérettel párhuzamos olvasásra. A muzsikára írt költemény követi az arra a vasárnapra rendelt evangéliumot, amiből a zeneszerző a felebaráti szeretet fontosságát emeli ki. Ennek okán is kiváló választás egy közösségépítő program műsorára tűzni Bach korálját, hiszen rávilágít a tényre, hogy felebaráti létünk tudata a zene közösségépítő erejével támogatva, Isten tetszése szerint összekapcsolja az emberi lelkeket.

Az értő magyarázat, a varázslatos szépségű mű, és az impressziót fokozó remek akusztika méltán érdemelte ki a vastapsot a közönségtől.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?