Az Electrolux leépít Jászberényben

Az Electrolux Group szeptember 10-én, kedden kora délután bejelentette, hogy a porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezik át. A jászberényi szervezetátalakítás körülbelül 800 Electrolux dolgozót érinthet. Az átszervezésre és a termelés-áthelyezésre 2020-tól kerül sor.

Az Electrolux Group hűtőgépgyártó üzemei a jövőben a felső kategóriás, szabadonálló hűtő-, fagyasztó-, és alulfagyasztós kombi hűtőgépek, valamint a beépíthető termékek gyártására fókuszálnak, melyekre növekvő kereslet van az európai piacon. Mind a jászberényi, mind a nyíregyházi üzem fontos szerepet játszik majd a felső kategóriás termékek gyártásában, innovatív megoldásokat szállítva a fogyasztóknak. Ezzel egyidőben az Electrolux egyes hűtőgépek gyártását – mint pl. a fagyasztóládákét és a felülfagyasztós termékekét – 2020-tól megszünteti és az ezt helyettesítő új termékek gyártását külső partnerekkel együttműködve oldja meg.

A porszívók gyártását az Electrolux Group Jászberényből külső partnereknek szervezi ki 2020 folyamán – a versenyképesség fokozása érdekében. A cég indoklása szerint ezáltal további beruházásokat eszközölhet a cég innovatív, fenntartható, és kiemelkedő felhasználói élményt nyújtó termékek és megoldások fejlesztésére.

A porszívógyártás, a fagyasztóládák és a felülfagyasztós hűtőgépek gyártásának kiszervezése Jászberényben körülbelül 800 Electrolux munkavállalót érinthet. A kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül.

Az átszervezés tervét a vállalat helyi üzemi tanácsával is egyezteti az Electrolux Lehel Kft. vezetősége. Az Electrolux elkötelezett a hatóságokkal és egyéb szervezetekkel való együttműködés iránt, hogy támogassa érintett dolgozóit és kölcsönzött munkavállalóit. Az vállalat felveszi a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az átszervezésben érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki. Ígéret szerint a munkavállalók rendszeres tájékoztatást kapnak az átszervezés menetéről.

Ezzel egyidőben közel 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában annak érdekében, hogy növelje felső kategóriás termékportfóliójának versenyképességét és biztosítsa a fenntartható, profitábilis növekedést. Ez a legnagyobb volumenű Electrolux-beruházás Magyarországon, mióta a cég 1991-ben megkezdte működését az országban.

2020 és 2023 között közel 100 millió eurót fektet be az Electrolux a nyíregyházi üzeme fejlesztésébe. A beruházás összegét az Ipar 4.0 szabványoknak megfelelő digitális, ipari automatizációs és robot technológiák beszerzésére és alkalmazására fordítják. Az üzemben nagyrészt intelligens, okos berendezések készülnek majd.

Az Electrolux Group vezető háztartásigép-gyártóként továbbra is innovatív megoldásokat nyújt fogyasztóinak világszerte, s kiaknázza a versenyelőnyét biztosító csúcstechnológiájú gyártókapacitásait. Az Electrolux felső kategóriás termékei tekintetében a kiváló minőséget nyújtó, magas hatékonyságú üzemeit fejleszti, míg azon termékek esetében, ahol a magas minőség és hatékonyság leginkább külső gyártókkal való együttműködés által érhető el, az Electrolux a gyártást külső partnereinek szervezi ki.

Az Electrolux közleményben tudatta, hogy az üzleti átszervezésnek semmilyen hatása nincs az Electrolux-termékek kiszállítására, valamint a cég ügyfeleire és fogyasztóira.

***

Gönczy Sándor bizakodó

Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója, az Electrolux európai alelnöke nyilatkozott a leépítésről és a fejlesztésről: „Tudjuk, hogy a jászberényi átszervezés sok dolgozónk számára nehéz helyzetet teremt. Büszkék vagyunk kollégáink tapasztalatára és az elért eredményeikre, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az érintett munkatársainkat támogassuk. A dolgozói érdekképviseletet már tájékoztattuk terveinkről, és velük együttműködve tisztességes és méltányos szociális megállapodás kialakításán dolgozunk. A kiemelkedő nagyságrendű beruházás nyíregyházi üzemünkben azt bizonyítja, hogy az Electrolux Group számára Magyarország fontos helyszín az európai gyártókapacitásai sorában. Az új befektetés, valamint jászberényi telephelyünk több évtizedes tapasztalata és kiválósága együtt erős bázist és komoly versenyelőnyt jelentenek az Electrolux számára. Az Electrolux Group befektetése új és ígéretes fejezetet nyit hazai üzemeink számára.”.

Forrás: Electrolux, JKU

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?