Kellemes hangulatú kiállítás

Tűnt napok színei címmel nyitottak időszaki kiállítást augusztus 23-án, pénteken délután a Szikra Galéria emeleti kiállítótermében. A tárlaton a Jászsági Alkotók Köre tagjainak és a közösség nyári, Jászapáti Művésztelepe résztvevőinek festményei tekinthetők meg.

Talán soha ennyi képzőművész nem volt még együtt a Szikra Galéria emeleti kiállítótermében, mint a Tűnt napok színei címet viselő, egy alkotó közösség nyári művésztelepén készült festményeit bemutató kiállítás megnyitása alkalmával.

A Jász Alkotók Köre tagságához több szálon is kötődő Kóródi Anikó, Jászdózsán élő operaénekes ismert dalok előadásával indította a művészeti eseményt. Az énekszámokat követően Szikra István műgyűjtő, a galéria tulajdonosa köszöntötte az egybegyűlt érdeklődő közönséget. Megtudhatták tőle, hogy a JAK (Jász Alkotók Köre) alkotásainak első ízben, annak huszadik jubileuma alkalmából, 2015 novemberében adott otthont a galéria. Most, második alkalommal huszonkilenc festőművész harminckilenc festménye látható a paravánokon.

A köszöntők sorában D. Kovács Júlia, a JAK elnöke, a kiállítás rendezője következett, aki azt gondolja, minden esemény úgy jön össze, akár ennek a megnyitónak az esetében is, hogy érdeklődők számtalan oknál fogva jó szívvel viseltetnek az alkotók irányában. Ezért háláját fejezte ki a vendégeknek és befejezésül óhaját is elmondta: a kiállított képek közelében érezzék jól magukat!

Bartos Kinga festőművész, aki már kiskamaszként bepillantott a JAK jászapáti művésztelepének életébe, és részt vett az ottani munkában örömmel vállalta a kiállítás megnyitó szerepét. Elöljáróban minden alkotót név szerint bemutatott, kiket a közönség tapssal jutalmazott. Megnyitóbeszédében említést tett a Jászságban az elmúlt évtizedekben alkotó neves festőművészek sokaságáról, művészeti örökségükről. Akadnak olyanok, akik ebből merítve, nem csak őrzik a múlt emlékeit, saját életük fontos részévé válik az alkotómunka, fáradhatatlan törekvéssel teszik szebbé, jobbá, értékesebbé a világot. A Jász Alkotók Köre éppen ennek a szellemiségnek a jegyében született 1994 decemberében Szalkári Rózsa alapító elnök és néhány alapító tag elhatározásából.

A megalakulást követő évben létrehozták művésztelepüket Jászapátin, és így a város történetében másodszor szerveződött meg művészeket támogató és befogadó lehetőség. 1923-ban Vágó Pál szervezte első művésztelep, ami lehetőséget adott a jászsági művészeknek a közös alkotásra, ennek hagyományát követik napjainkban is. A közös alkotás során lehetőség van egymástól tanulni, újabb technikákat megismerni és kipróbálni, kölcsönösen segíteni egymás alkotói folyamatait, megőrizni az egyediséget, az egyénre jellemző előadásmódot, és a tehetséges fiatalokat felkarolni, szakmai fejlődésüket egyengetni.

A paravánokon látható sokszínű tárlat anyaga a művészek egyéni képi ábrázolásán keresztül mutatja be az alkotók Jászsághoz kapcsolódó érzés- és gondolatvilágát, akár természetelvű megfogalmazásban vagy éppen elvontabb gondolkodásra sarkalló előadásmódban. Egy vers erejéig bemutatkozott az alkotó közösség irodalmi szekciója is. D. Kovács Júlia Vers a képeimről írását, melynek sorai közül való a kiállítás címe, Szabari Bálint fiatal alkotótárs adta elő.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?